El campus Terres de l’Ebre de la URV acull la 23ª edició de les Jornades d’Escola Rural de Catalunya

Tindran lloc els dies 9 i 10 d’abril i hi ha inscrits més d’un centenar d’estudiants de magisteri de totes les universitats catalanes i d’Andorra

“L’escola rural: un marc per a la innovació”, aquest és el tema central de les XXIII Jornades d’Escola Rural en la Formació Inicial dels Mestres de Catalunya que se celebraran la setmana vinent, dilluns i dimarts 9 i 10 d’abril entre el campus Terres de l’Ebre de la URV i l’alberg Antoni Batlle de Deltebre. Organitzades pel Grup Interuniversitari d’Escola Rural (GIER), que integra totes les universitats catalanes, l’objectiu d’aquestes jornades, que compten també amb el suport del Departament d’Ensenyament i l’Ajuntament de Tortosa entre altres, és crear un espai de trobada, d’intercanvi i de reflexió  entre mestres en formació, mestres en exercici i altres experts en educació, per tal de conèixer millor la realitat de l’escola rural. “Volem que els estudiants de magisteri puguin tenir informació de primera mà de com es treballa en aquestes escoles, una realitat que si no es veu és difícil d’explicar”, assenyala Conxa Torres, professora del Departament de Pedagogia de la URV i membre del GIER.

Així s’han inscrit en aquestes jornades més d’un centenar d’estudiants dels Graus d’Educació Infantil i Primària i una vintena de professors de totes les universitats catalanes (URV, Blanquerna – Universitat Ramon Llull, UB, UAB, UdL, UdG, UVic i UManresa) i també de la Universitat d’Andorra.

El tema d’enguany és especialment interessant quan parlem d’escola rural, ja que per les seues dimensions i la seua vinculació més directa amb l’entorn, les escoles rurals són els espais on millor es pot treballar la innovació. “Moltes de les iniciatives d’escoles alternatives i experiències innovadores les trobem en aquest àmbit”, apunta Torres.

L’acte inaugural de les jornades tindrà lloc a l’Aula Magna del campus Terres de l’Ebre dilluns a les 10:30 hores i al marge dels parlaments més institucionals hi haurà la intervenció  de la mestra i directora de l’Escola del Poble Nou del Delta, Míriam Claudio; i del director i la cap d’estudis de la ZER Montsià, Joan Carles Gálvez i Gemma del Salvador, que explicaran els seus projectes.

En total s’han presentat quinze comunicacions que aborden diverses iniciatives en escoles rurals de tot Catalunya. També s’exposaran diverses experiències d’èxit en escoles i Zones Escolars Rurals (ZER) de les Terres de l’Ebre: Videoconferència a la ZER, de la ZER Riu i Serra (Aldover, Benifallet i Paüls);  Un pas cap el treball per ambients, de l’Escola Doctor Ferran de Corbera d’Ebre; Els pans del nostre poble,  de l’Escola Los Castellets de La Fatarella; Voleu conèixer el nostre entorn  de l’Escola Sant Blai de Bot; L’escola inclusiva: treball cooperatiu entre centres, de l’Escola Portrodó de Campredó, i Educació emocional a través del cos, de l’Escola de Poble Nou del Delta. També es visitaran 14 escoles rurals del Baix Ebre i Montsià integrades en sis ZER. A Catalunya hi ha actualment 86 Zones Escolars Rurals, 13 de les quals estan a les Terres de l’Ebre.

La cloenda d’aquestes jornades serà el dimarts a les 13 hores, amb la lectura de les conclusions i la representació del conte Els arrugats, a càrrec dels alumnes de l’Escola Port-Redó i els alumnes de la fundació Mercè Pla. També a l’Aula Magna del campus Terres de l’Ebre.