6 casos confirmats de coronavirus a les Terres de l'Ebre

Aquests divendres al matí s’han fet públics els primers casos confirmats de coronavirus SARS-CoV-2a la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre. Són un total de sis contagiats, tal com han informat en roda de premsa la gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, la directora de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Maria José Rallo, el sost-director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya  del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, Conrad Cases i el delegat territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés.

En concret s’ha informat que cinc dels infectats són d’una mateixa família de Tortosa, quatre dels quals estan aïllats al seu domicili amb seguiment mèdic i l’altra persona, una dona de 69 anys, està ingressada a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa amb un pronòstic estable. Els altres membres de la família són tres dones de 75, 48 i 18 anys, i un home de 52. Tots ells residents a Tortosa i amb simptomatologia lleu. L’origen epidemiològic del brot se situa en un viatge familiar a Conca, on van estar en contacte amb una persona que ha donat positiu per coronavirus.

Pel que fa a la sisena persona infectada, és una dona de 30 anys d’Ulldecona i també està aïllada al seu domicili. A més, es dóna la circumstància que és cirurgiana de l’Hospital de Tortosa, de manera que en aquests moments s’estan fent enquestes epidemiològiques a alguns treballadors de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. De moment, com ha detallat la gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, s’ha hagut d’aïllar l’equip de cirurgia de l’Hospital de Tortosa i 11 professionals més, entre els quals 3 anestesistes, infermers, zeladors i administratius. Tots ells hauran de romandre en aïllament domiciliari durant 14 dies. Així mateix, Lleixà ha informat que des d’avui a les 15:00 hores l’àrea de Cirurgia de l’Hospital de Tortosa i el d’Amposta funcionaran com un únic servei.

Per acabar, Lleixà ha recordat el telèfon de la Regió Sanitària de l’Ebre per atendre a la ciutadania, que és el 977 44 81 70.

Mesures de prevenció
Les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries inclouen:

  • Rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o bé amb solucions alcohòliques. especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
  • Evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com ara tos o esternuts
  • Mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda
  • Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.
  • Evitar compartir menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense netejar-los degudament
  • No s’han de prendre precaucions especials amb els animals a l’Estat, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.

En cas de qualsevol dubte, cal trucar al 061 Salut Respon o consultar el web Canal Salut.