Xavi Rodríguez, regidor de la CUP-AE: “L’Ajuntament de Tortosa hauria de liderar i impulsar la retirada de símbols franquistes”

El grup municipal no considera el govern tortosí capaç de fer efectiva aquesta retirada sense que l’hi obligui la nova llei

Aquest matí el regidor i portaveu del grup municipal CUP-AE, Xavi Rodríguez, ha valorat l’anunci recent de la ministra de Justícia del govern central, Dolores Delgado, de reforma de la Llei de Memòria Històrica. Aquesta reforma obligarà a retirar de l’estat espanyol tota la simbologia que exalti el règim franquista i la figura de Francisco Franco.

Per a Rodríguez, “en aquesta conjuntura, l’Ajuntament de Tortosa hauria de liderar i impulsar no només la retirada del Monument a la Batalla de l’Ebre, sinó també la d’altres símbols franquistes de la ciutat, com la Creu de Santa Clara i el monòlit a la Guàrdia Civil del parc”. És per això que cal “confeccionar un catàleg de símbols franquistes”.

La CUP-AEconsidera que el municipi no hauria d’assumir el cost d’aquesta retirada, perquè es tracta d’elements d’una significació que en el moment en què es van instal·lar superava l’àmbit local. En conseqüència, “insta l’alcaldessa i el seu equip de govern a buscar els recursos” per fer-ho. Així mateix, fa una crida a “PDCat, Esquerra Republicana, Movem Tortosa i el PSC a posicionar-se públicament a favor de la retirada” i els exigeix “valentia i coherència amb el discurs dels seus partits en el context estatal i català”. En el cas concret d’ERC, cal que “faci valdre els 4 regidors i regidores que té a Tortosa. Sense el seu suport, Meritxell Roigé no hauria arribat a l’alcaldia”.

Segons Rodríguez, “costa d’entendre que el govern municipal afirmi que una cosa no és propietat seua i alhora organitzi un referèndum al respecte”. Es tracta del “monument franquista més emblemàtic que hi ha a Catalunya”, per la qual cosa “no donarem suport a cap llei que no n’avali la retirada”.

De fet, el grup municipal creu que “el govern municipal no tindrà la valentia de retirar el monument, de manera que la nova llei els servirà per rentar-se’n les mans”.