Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Meritxell Roigé: “Els Reis d’Orient arribaran a Tortosa, una altra cosa és el format”

Imatge de l’alcadessa de Tortosa, Meritxell Roigé. CEDIDA

El passat mes de juny va fer un any que va prendre possessió, per segona vegada, com a alcaldessa de Tortosa. Com valora aquest primer any de mandat?
Des del primer moment, a l’inici del mandat, ens vam comprometre a dedicar tots els esforços en benefici de la ciutadania de Tortosa i ho estem fent. Tenim l’experiència de governar la ciutat amb solvència i rigor, com s’ha demostrat, i a més comptem amb un equip renovat que s’ha pres molt seriosament la faena de tirar endavant les qüestions municipals, cosa que m’agrada destacar. Ara bé, a ningú se li pot escapar que el que correspon a l’any 2020 ha generat més dificultats de les que podíem imaginar: primer, amb les afectacions que va provocar el temporal Glòria, i després, amb la crisi generada per la pandèmia de covid-19. Un fet que ens ha portat a haver d’alterar tot el que teníem previst i que, a la vegada, ha fet que haguem de destinar més recursos a pal·liar l’afectació social que la paràlisi ha generat en moltes famílies. A més, també hem reforçat la tasca als dos centres de salut municipals, la Clínica Terres de l’Ebre i l’hospital de la Santa Creu, per fer front a les necessitats provocades pel coronavirus.

Lamentablement, des de fa uns mesos la vida política, econòmica i social de la ciutat gira entorn de la covid-19. Quina és la gestió de la crisi sanitària que es pot fer des de l’Ajuntament?
Tenim un marge més limitat del que voldríem: els ajuntaments no disposem de suficient finançament, per la qual cosa els recursos que tenim són escassos. Arran de la pandèmia hem hagut d’incrementar les ajudes a les entitats assistencials i a les famílies que s’han quedat sense recursos. A més, hem hagut d’incrementar la neteja dels espais públics. O, com deia abans, reforçar de manera important totes les prestacions de salut als dos centres municipals. A la vegada, les restriccions a determinades empreses han generat un sotrac en moltes activitats, i des de l’Ajuntament hem volgut destinar-hi ajudes directes, malgrat que no som competents en matèria de comerç i, a més, no compartíem la mesura decretada que obligava a tancar bars i restaurants i centres d’estètica. Haurem de veure com aquesta davallada d’activitat generalitzada repercutirà en les aportacions de l’any que ve, ja que el pressupost municipal també pot quedar-ne afectat per la reducció d’ingressos.

Què ha estat el més complicat de tota aquesta gestió?
Malauradament, el pitjor són les vides que hem perdut. Tot el meu condol a les famílies que han perdut algun parent per la malaltia, i també tot l’ànim a les que han conviscut, amb l’angoixa inevitable, amb algun cas positiu o hospitalització. Els primers dies i setmanes van ser de molta incertesa, perquè en sabíem molt poc, del virus. Que la gent s’hagués de quedar tancada a casa va ser un sotrac anímic per molts, del qual ens hem d’anar recuperant. També cal assenyalar l’increment de persones que s’han vist amb la necessitat de demanar ajuda en l’àmbit social i assistencial, que ha fet que l’Ajuntament de Tortosa hagi hagut de duplicar els recursos econòmics que destina habitualment a aquesta necessitat.

Creu que, en general, la ciutadania de Tortosa està complint amb les mesures que se’ls demanen?
La majoria sí que les respecten. Ara bé, ens cal anar insistint a recordar les mesures més bàsiques, ja que de tant en tant es detecten incompliments que, a aquestes altures, no tenen cap sentit: les denúncies de la Policia Local per incompliment de les mesures revelen que més del 80% dels motius són perquè hi ha gent que no porta la mascareta posada. Però també hi ha altres motius, com reunions de més de sis persones. Sense la responsabilitat de cada persona, la sortida de la crisi és una mica més difícil.

Recentment heu aprovat la segona convocatòria d’ajudes per als establiments del municipi afectats per les noves restriccions de la covid-19. En què consisteixen i qui s’hi pot acollir?
L’ordre de tancament de bars, restaurants i centres d’estètica per part de la Generalitat va suposar un cop molt dur per a aquestes activitats. Com a alcaldessa, i des de l’Ajuntament, ens hem mostrat en contra de la manera com s’ha fet aquest tancament, que el govern català no ha acompanyat de les ajudes econòmiques necessàries. Davant aquesta situació, des de l’Ajuntament hem estirat els recursos que podíem a aquestes altures de l’any i hem habilitat un paquet de 150.000 euros, que permeten els establiments afectats ajudes econòmiques directes de 400 euros. Aquests diners s’uneixen al primer paquet, de 350.000 euros, que vam destinar a les activitats comercials que van haver de tancar durant el confinament. En total, 500.000 euros en ajudes des de Tortosa, fet que representa un esforç important a nivell econòmic. Així que, per part de l’Ajuntament alguns establiments hauran pogut cobrar 800 euros, fet que contrasta amb les ajudes que hauran cobrat de la Generalitat, que és qui va dictar l’ordre de tancament: amb l’import que van fixar i tal com van fer la convocatòria (ajudes per ordre d’entrada al registre fins a esgotar els fons) em consta que molt poques empreses de Tortosa, gairebé cap, se n’han pogut veure beneficiades.

Fa unes setmanes hem conegut el projecte d’ampliació de l’hospital Verge de la Cinta. Quina valoració en fa de la proposta del departament de Salut? És suficient?
La valoració és positiva, ja que el projecte anunciat compleix les dos premisses que des del primer dia vam demanar des de l’Ajuntament: que servís per ampliar la capacitat assistencial de l’hospital i que comportés la creació de llocs d’estacionament suficients davant la difícil accessibilitat. Un altre condicionant que està contemplat és que facilitem l’accés de la ciutadania a peu fins a l’hospital, fent-lo un hospital més urbà, que serà possible amb la construcció de dos ascensors. Ara cal que el departament de Salut concreti el pressupost i faci les primeres aportacions econòmiques perquè no sigui només un anunci que arriba a pocs mesos de les eleccions al Parlament. Lamento, però, els anys que hem perdut amb l’anterior projecte que havia plantejat Salut, i que ara se n’ha desdit tot i haver-ne adjudicat la redacció.

Passant a altres temes municipals, acabeu d’adjudicar les obres de la remodelació de tot l’entorn de l’Ajuntament per un import d’1,3 milions d’euros que, si tot va bé, començaran abans que acabi l’any. Era un projecte prioritari ara mateix per a la ciutat?
La millora d’aquest espai farà incrementar l’atractiu per esta zona, que es reforçarà com a lloc de trobada de la ciutadania amb la transformació a zona de vianants. Això farà que l’activitat comercial se’n vegi beneficiada, un fet que a hores d’ara per la crisi derivada de la pandèmia, cal més que mai. Per fer les obres, l’Ajuntament hem aconseguit una important subvenció, de 571.000 euros per part de la Diputació de Tarragona, que només es poden destinar a obres. La transformació de l’entorn serà un canvi important, del qual estic segura que tothom se’n sentirà satisfet d’aquí a poc temps.

Un altre projecte en marxa a la ciutat i que ens consta que li feia molta il·lusió gestionar com a alcaldessa és el de les obres d’urbanització i museïtzació dels terrenys de davant de la catedral. Després d’alguns entrebancs, en quin punt es troba aquest projecte? S’atreveix a donar una data de finalització de les obres?Segueixo de prop l’actuació i he comprovat que les obres van al ritme desitjat i per tant el calendari situa l’acabament al principi de la primavera. Aquestes setmanes també n’hem aprovat el projecte museístic, que permetrà visitar les importants restes arqueològiques localitzades, entre les quals, la muralla romana, restes de la Tortosa andalusina o la façana fluvial del segle XVI. És una obra que considero important, ja que esdevindrà un punt central de trobada del nucli històric i que, a més a més, és la cirereta del pastís de la recuperació que hem fet urbanísticament als carrers i places de la ciutat antiga.

El departament de Justícia assumirà tant el cost com l’execució del projecte per retirar el monument franquista de Tortosa. Malgrat no ser de titularitat municipal, teniu previst presentar algun projecte per ocupar aquest espai tan característic de la capital del Baix Ebre?
Sempre hem assenyalat que l’Ajuntament de Tortosa no pot actuar sobre el monument ni sobre la pilastra, ja que estan al domini hídric i el consistori no en té ni la propietat ni la capacitat. Ara demanem al govern de l’Estat i de la Generalitat que l’actuació no acabi amb la retirada del monument i ja està: els instem que restitueixin el pas per a persones que hi havia en aquest espai, antigament amb el Pont de Barques i posteriorment amb el Pont de la Cinta, a la qual correspon la pilastra sobre la qual està aixecat el monument. Un pas que va ser destruït durant la guerra i que ens ha de permetre potenciar la connexió entre les dos ribes, entre els barris de Ferreries i del centre històric.

L’any vinent Tortosa serà la Capital de la Cultura Catalana. Com s’està preparant tota la programació, tenint en compte el moment actual amb la covid-19?
Fa mesos que treballem per dotar de contingut l’esdeveniment. Volem aprofitar-lo per donar a conèixer l’ampli i divers ventall que tenim a la ciutat pel que fa als diferents sectors de la cultura, en sentit ampli. És evident que la situació de pandèmia mundial ha fet que haguem de reformular algunes coses, i ha fet necessari que explorem diversos escenaris en funció de si hi ha més restriccions o menys. Actualment estan formats i operatius tots els grups de treball, també amb la participació d’un grup d’experts del món cultural de la ciutat i el territori, per definir el programa d’actes per a l’any que ve.

Enguany s’ha hagut de suspendre el Renaixement, la Cinta, etc. Com es presenta la nit del 5 de gener a Tortosa, s’està treballant amb la temàtica de la cavalcada? Creu que els xiquets i xiquetes de la ciutat podran veure arribar als Reis per l’av. Generalitat?
Els Reis d’Orient arribaran a Tortosa. D’això no cal que els xiquets i xiquetes se’n preocupin, que segur que vindran. Una altra cosa és el format amb que els podrem rebre. Segurament serà difícil que puguem fer una cavalcada com les solem fer, però ja fa setmanes que treballem per fer una cavalcada diferent.

En l’última entrevista que li fèiem, al desembre del 2019, ens comentava que li agradaria anunciar algun projecte que suposés molts llocs de treball al territori. Com valora l’arribada de Florette al territori? Segueixen treballant en aquesta línia per aconseguir portar més grans empreses?
Fa un any no podia referir-me directament a la implantació de Florette, perquè calia portar les gestions entre l’empresa, l’Ajuntament, i la Generalitat de manera discreta fins a tancar tots els serrells que fessin realitat l’arribada d’aquesta activitat. La implantació és molt important, no només per la inversió que comporta (13 milions d’euros en una primera fase) sinó també pels més de 200 llocs de treball directes i un centenar d’indirectes previstos en una primera fase: una molt bona notícia en els temps actuals. A més a més, l’activitat de l’empresa permetrà valoritzar encara més els productes de l’horta que produïm a casa nostra. Des de l’Ajuntament seguim treballant per aconseguir la implantació de noves activitats econòmiques a la nostra ciutat, que esperem que fructifiquin.

Finalment, com a alcaldessa, quin missatge donaria als tortosins i tortosines en aquest moment?
Un missatge de confiança. Algunes persones estan passant per moments complicats pels efectes derivats de la pandèmia. Des de l’Ajuntament, com a administració més propera, treballem i seguirem treballant per fer front a aquestes conseqüències en tot allò que estigui al nostre abast. Espero que la resta d’institucions també estiguin a l’altura en aquest sentit. D’altra banda, també un missatge de responsabilitat per complir les mesures de prevenció. L’ajuda de tothom és necessària per accelerar el procés de retorn a la normalitat, que tots desitgem.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Diputació de Tarragona tanca un pressupost adaptat a la crisi de la Covid-19

Notícia següent

El Port de Tarragona s’adhereix a la campanya del 25N

Notícies relacionades