Junts per Tortosa pacta i forma govern amb el PSC

Els tres edils socialistes s'incorporen al govern municipal i assumeixen regidories des d'aquest dimecres

Junts per Tortosa i el PSC han tancat un acord de govern i els tres regidors socialistes s’han incorporat aquest dijous al govern municipal. L’equip de govern estarà format per deu regidors, set de JxTortosa i tres del PSC, reforçant el govern en minoria que des del juny encapçala l’alcaldessa Meritxell Roigé, tot i quedar-se a un regidor de la majoria absoluta. Roigé ha destacat el suport rebut pel PSC en projectes importants per a la ciutat mentre que el ja primer tinent d’alcalde socialista, Enric Roig, ha agraït la voluntat de consens i diàleg de Junts per Tortosa amb Roigé al capdavant. El pacte preveu discrepàncies en posicionaments polítics, sobretot d’àmbit nacional, que s’escapin de les competències de gestió municipal.
En el nou pacte de govern, que s’ha anomenat ‘Compromís per Tortosa’, JxTortosa i el PSC acorden treballar de manera conjunta per tirar endavant l’acció de govern fins al final de l’actual mandat, el 2023. La presentació s’ha fet aquest dimecres al matí, amb l’alcaldessa i cap de llista de Junts, Meritxell Roigé, i el cap de llista del PSC i ja primer tinent d’alcalde, Enric Roig, acompanyats per la resta de regidors de l’equip de govern, on també s’incorporen les socialistes Dolors Bel i Estefania Valdés.
L’alcaldessa ha fet valer “la bona relació” que es va gestar al final de l’anterior mandat, quan el PSC, tot i quedar pocs mesos per als nous comicis, va donar suport a l’aprovació del nou contracte de recollida d’escombraries i neteja viària, des de l’oposició. Roigé també ha recordat que la bona voluntat del PSC aquest mandat s’ha traduït en la confecció del pressupost municipal. “Han estat els únics que han fet propostes reals per millorar els comptes”, ha assenyalat.

Els portaveus de les dues formacions han reconegut que tenien altres prioritats al pacte que han tancat. D’una banda, Junts per Tortosa va oferir un pacte de govern a ERC, “perquè havíem estat socis de govern i per la qüestió nacional, perquè partíem dels mateixos principis i havíem estat governant junts. Jo, a diferència d’altres, no renegaré dels acords que van ajudar a tirar endavant la ciutat”, ha apuntat Roigé. També el ja primer tinent d’alcalde, Enric Roig, ha reiterat l’aposta de la seva formació per crear un govern progressista, amb Movem Tortosa i ERC i ha denunciat que sempre han estat els republicans qui han posat “línies roges” al PSC que han fet impossible en diverses ocasions aquesta coalició. “En les dues prioritats que hem exposat, sempre hi ha un denominador comú: ERC, que no ha fet ni ha deixat fer”, ha criticat Roig.

El cap de llista socialista ha remarcat “l’oposició responsable i contundent” que han exercit en els últims dotze anys sense renunciar “a fer aportacions al govern”. “No som un partit que va a la contra, sinó que vol treballar en favor de Tortosa i la ciutadania, sense posar línies roges o excloure ningú”, ha defensat Roig. Amb el pacte, el govern municipal de Tortosa “es fa fort”, guanya “estabilitat i capacitat de treball” i ho fa des de la “lleialtat, la fidelitat i la mà estesa per ampliar els consensos” dels seus socis. “Sabem que no tenim la majoria absoluta però entenem que podem arribar a construir un govern encara més fort per treballar millor per la ciutat. Som les dues formacions que hem mostrat voluntat de treballar per la ciutat i tanquem aquest pacte però l’estenem per arribar a acords, des de dins o fora, amb tothom”, ha insistit l’alcaldessa.

El pacte fixa les línies estratègiques que s’aniran detallant i desplegant amb modificacions del Pla d’Acció Municipal (PAM) però també preveu que els dos grups mostrin discrepàncies en posicionaments polítics, sobretot d’àmbit nacional, que s’escapin de les competències de gestió municipal. JxTortosa i el PSC han defensat que expressaran les opinions de manera autònoma i segons els seus posicionaments polítics propis, garantint així l’estabilitat i la solidesa del govern municipal i el respecte a la pluralitat de Tortosa. La primera prova d’aquest acord del pacte es comprovarà en el proper plenari quan JxTortosa portarà a votació la moció de l’AMC i l’AMI contra les últimes decisions de la JEC.

Amb el Compromís per Tortosa es preveu treballar “per un municipi inclusiu, integrador i igualitari”, per seguir generant oportunitats laborals i desenvolupament econòmic. Inclou importants actuacions a la via pública, a potenciar la cultura, a fomentar l’esport i a desenvolupar oportunitats per al jovent. També inclou el compromís amb la sostenibilitat i la lluita contra l’emergència climàtica. El nou equip de govern seguirà apostant per la descentralització i la potenciació dels barris i pobles de Tortosa, per seguir sanejant les finances municipals i reduir l’endeutament.

Les regidories s’han reorganitzat. El PSC assumirà les d’Urbanisme, Cultura, Fires, Igualtat i Drets Civils, Memòria Històrica, Participació Ciutadana i Transparència, i Governació i SAC. A més, tindrà la primera i quinta tinença d’alcaldia, i assumirà les tasques de regidor de barri del Centre i Nucli Històric, Remolins i Sant Llàtzer.