Ferran Bel, citat perquè comparegui voluntàriament dilluns que ve a les 12h

Ferran Bel estudiarà amb els seus advocats la citació

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha enviat al diputat del PDeCat al Congrés i alcalde de Tortosa Ferran Bel una citació perquè comparegui voluntàriament el pròxim dilluns a les 12 del migdia en relació al suport del seu consistori al referèndum de l’1-O. Bel és un dels 712 alcaldes catalans que el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va posar al punt de mira el passat dimecres, quan va ordenar als caps de les Fiscalies de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida que citessin com a investigats tots els batlles de les poblacions que han anunciat el seu suport al referèndum de l’1-O. Bel és diputat al Congrés, i contràriament al que ha passat amb els altre quatre alcaldes aforats al Parlament de Catalunya, la seva citació introdueix aquesta possibilitat de no acudir voluntàriament a la cita, una diferència que segons ha explicat el mateix Bel a l’ACN denota una irregularitat més dins del procediment. Per impulsar la causa contra ell, el Tribunal Suprem haurà d’enviar un suplicatori al ple del Congrés dels Diputats, que l’hauria d’avalar per majoria simple. Bel no ha decidit encara si assistirà a la cita, i apunta que ho estudiarà i valorarà amb els seus advocats en les pròximes hores.
El passat divendres Maza va ordenar a les fiscalies del Tribunal Suprem i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que citessin a declarar els alcaldes afortats. Bel ho és en condició de diputat al Congrés, fet que situa el seu cas al Tribunal Suprem, mentre que els alcaldes de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras; Mollerussa, Marc Solsona; La Seu d’Urgell, Albert Batalla, i Valls, Albert Batet, són diputats al Parlament de Catalunya.

La citació és prèvia al suplicatori que el Tribunal Suprem ha d’enviar al Congrés per poder obrir una causa contra Bel, com ja va fer en el cas de l’exportaveu del PDeCAT a la cambra baixa, Francesc Homs, en el cas del 9-N. En cas que Bel no assisteixi a la cita voluntària, a la Fiscalia només li quedarà activar la via del suplicatori, que s’hauria de debatre i votar en un ple, i que per prosperar ha de ser aprovat per majoria simple.

El mateix dimecres en què es va anunciar la imputació de 712 alcaldes catalans pel suport dels seus municipis a l’1-O Bel ja va avançar que els moviments de la Fiscalia “no ens faran canviar d’actitud”. Aleshores va qualificar de “kafkià” que un Fiscal General de l’Estat que ha estat reprovat pel Congrés dels Diputats ordeni que es cridi a declarar 712 alcaldes elegits democràticament.