Movem Terres de l’Ebre demana a Salut la màxima celeritat en la reobertura dels CAP

Afirmen que passades les setmanes més dures de l’emergència sanitària cal tornar a prestar els serveis d’atenció primària sense les reduccions que s’estan produint en alguns pobles.

Imatge d'arxiu d'un metge d'un centre d'atenció primària fent una visita telefònica. ACN

Davant el neguit ciutadà que creix per la reducció de serveis després del tancament de consultoris mèdics en diversos municipis ebrencs arran de la crisi de la COVID-19, Movem Terres de l’Ebre vol demanar al departament de Salut la màxima celeritat en la reobertura d’aquests consultoris i la recuperació de totes les hores i serveis que s’han vist afectats per les mesures posades en marxa per fer front a la pandèmia. Movem entén que l’emergència i la crisi sanitària sense precedents a la qual ens hem hagut d’enfrontar van obligar a prendre decisions difícils en els inicis de la crisi i que pogués ser necessària en un principi la recentralització d’alguns serveis i el tancament temporal d’alguns consultoris.

Però un cop passada l’emergència no s’entendria que es reduïssin de forma permanent hores d’atenció o serveis als consultoris locals i és per això que, un cop l’emergència ha baixat en intensitat i amb les Terres de l’Ebre situades en un estat avançat de la desescalada, és el moment de tornar a prestar els serveis d’atenció primària sense les reduccions que s’estan produint en alguns pobles. Un exemple el tenim en el municipi de La Sénia, on el CAP encara no ha recuperat el servei de 24 hores que tenia abans de la crisi de la COVID-19 i on ara només es presta servei de 12 hores. L’alcalde de la Sénia i membre de Movem Terres de l’Ebre, José Ramon Bellaubí, explica que en el seu moment es va “acatar el tancament del CAP de La Sénia per responsabilitat”, però creu que “no té lògica que ara només es retornen 12 hores de servei”. “No tenim nits ni caps de setmana de servei en un poble industrial de 6.000 habitants, amb 1.000 treballadors que entren a treballar al poble cada dia i en un municipi que és, de tot el Montsià, el que té més lluny el centre de salut més proper”, resumeix. “Per això demano que es restableixi tot el servei amb la màxima rapidesa i celeritat”, tanca.

Als pobles i Entitats Municipals Descentralitzades del municipi de Tortosa es produeix una situació similar. A la pedania de Els Reguers només hi ha consultes mèdiques un dia a la setmana quan abans n’hi havia cinc dies. El portaveu de Movem Els Reguers, Josep Lluis Borràs, explica que “a més, quan es demana cita prèvia s’envia la gent fora del poble a un altre CAP i ara no hi ha data de recuperació de la resta de dies de servei”. I a l’EMD de Jesús, per exemple, el consultori mèdic és molt petit i no té prou espai per garantir la distància de seguretat. Per això el regidor de Movem Jesús, Ramon Pujol, demana “que es busqui un lloc alternatiu més gran mentre no es construeixi el nou CAP promès perquè no podem esperar tant de temps”. Per tot plegat Movem Terres de l’Ebre demana al departament de Salut la màxima sensibilitat a l’hora d’atendre les peticions de les poblacions que demanen el retorn de tots els serveis als seus consultoris.

Movem portarà la situació al Parlament

Davant de tota esta situació, Movem Terres de l’Ebre presentarà mocions en diversos municipis afectats pel tancament de consultoris. Però Movem considera que, més enllà de demanar-ho als ajuntaments, és al Parlament de Catalunya on el Govern de Junts i ERC han de donar respostes, evitant picabaralles i oportunismes al territori. Per això s’ha presentat, a través del grup parlamentari de Catalunya En Comú Podem, una bateria de preguntes amb les que es demana saber, entre d’altres qüestions, quan està previst que el CAP de la Sénia torni a oferir el servei de 24 hores tota la setmana, perquè el retorn a l’activitat presencial als centres de salut ebrencs es fa de forma parcial o si hi ha alguna intenció de no restituir les hores de serveis o de personal que s’han reduït amb motiu de la crisi del coronavirus. I, més enllà de la pandèmia del COVID-19, es demana saber quins són els recursos que el departament de Salut té previst destinar a les Terres de l’Ebre a curt i mig termini per enfortir l’Atenció Primària.