Més de 100 persones participaran a la recreació del "Setge de Tortosa"

L'alcaldessa, Meritxell Roigé, va rebre a dos Miquelets de Catalunya a l'Ajuntament. Foto CEDIDA

Batalles fluvials, setges a les muralles, la vida al campament militar a començaments del segle XVIII… la recreació del Setge de Tortosa de 1708 tornarà a esdevenir un moment per conèixer amb major detall un dels episodis bèl·lics més determinants que van tenir la ciutat com a protagonista. Del 20 al 22 de març, diversos espais de Tortosa serviran per reviure les batalles que es van disputar a la ciutat en el context de la Guerra de Successió.

Per fer-ho possible un any més, al llarg d’aquest cap de setmana hi haurà prop d’un centenar de membres de col·lectius de recreació històrica, arribats de diferents punts de Catalunya, però també dels País Valencià o d’Almansa (Albacete).

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, acompanyada del tinent d’alcalde de Turisme, Sisco Pepió, del president d’Amics dels Castells i del Nucli Antic, Jordi Mulet, i de dos representants dels Miquelets de Catalunya, Aleix González i Santiago Anglès, han donat a conèixer els detalls d’aquesta cinquena edició.

Roigé ha remarcat que suposa no només “una oportunitat per a donar a conèixer un moment històric de la ciutat i el país”, sinó també un magnífic reclam turístic que diversifica l’oferta de Tortosa, i que cada any va consolidant-se com un dels atractius del calendari anual. En aquest sentit, el regidor de Turisme ha remarcat que permet aprofundir en el coneixement que la ciutadania té sobre el conjunt emmurallat que conserva Tortosa, ja que aquests dies esdevé l’enclavament principal de la recreació.

El president d’Amics dels Castells també ha subratllat el paper que les muralles tenen en l’esdeveniment, i el fet que Tortosa, amb els 6,5 quilòmetres de muralles, és la ciutat del país amb el major conjunt emmurallat que es conserva: “val la pena descobrir-les amb esdeveniments com el del Setge de Tortosa”, ha apuntat.

El creixement que la recreació ha tingut a la ciutat al llarg de les quatre primeres edicions, i el fet que cada vegada hi haja més agrupacions de recreació històrica interessades a participar-hi, situen el Setge de Tortosa com un referent d’aquest tipus d’esdeveniments al país. Així ho ha assenyalat el ‘brigadier petit’ dels Miquelets de Catalunya, Aleix Gonzalez, que ha apuntat que la de Tortosa “s’està convertint en una de les representacions més importants del país” pel que fa a aquest context històric, gràcies a la implicació de l’Ajuntament i de totes les entitats participants, i pel “potencial tan important que tenen les fortificacions de la ciutat”. En aquest sentit, ha explicat el paper determinant que va tindre el Setge de Tortosa en el desenvolupament posterior de la Guerra de Successió: “sense la caiguda de Tortosa no s’entendria la caiguda de Barcelona”, ha afegit.
El programa d’actes arrancarà el divendres 20 de març a la tarda al Museu, amb un taller sobre la moda militar de l’època, una conferència sobre la importància de Tortosa com a peça clau en la Guerra de Successió i la projecció del documental ‘Vèncer o morir’.