La trobada anual de l’Institut d’Estudis Catalans es farà a Tortosa

S'abordarà la petjada lingüística dels tortosins Joan Beltran i de Jesús Massip

El pròxim ple de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) es desenvoluparà a Tortosa, els dies 15 i 16 d’octubre. Les jornades acadèmiques s’emmarquen en els actes de la Capital de la Cultura Catalana i abordaran temes relacionats amb la llengua, en clau territorial. Destaquen les conferències que abordaran la petjada lingüística del lingüista tortosí Joan Beltran, mort l’octubre del 2020, i la de Jesús Massip, poeta, historiador i arxiver de Tortosa, que ha mort aquest dilluns, als 94 anys. També s’han programat diverses ponències centrades en escriptors locals, com Manuel Pérez Bonfill, Gerard Vergés, Zoraida Burgos, i Desideri Lombarte.

El regidor de Cultura de Tortosa, Enric Roig, ha destacat la contribució de Jesús Massip la cultura de la ciutat i ha explicat que s’està treballant per reeditar el treball que l’historiador va fer a partir de ‘Los Col·loquis de la Insigne Ciutat de Tortosa’, dels quals va recuperar una edició quan era arxiver de la ciutat.

La trobada tindrà conferències relacionades amb la parla i la història lingüística de l’àmbit geogràfic que s’estén des de les Terres de l’Ebre fins al Maestrat. Se celebraran a l’Espai Sant Domènec i estan obertes a tothom, prèvia inscripció.

Tortosa també acollirà abans que de final d’any la quarta edició del Congrés de Cultura i Territori a les Comarques de la Diòcesi de Tortosa, que es desenvoluparà entre l’1 i el 3 de desembre al campus de la URV. La jornada acadèmica tractarà aspectes com els espais naturals protegits de l’Ebre, la Tinença i els Ports; els objectius de l’Agenda 2030 de l’ONU en clau territorial; el tortosí en el domini lingüístic; el turisme postcovid; el patrimoni difús o els arxius civils de l’antiga diòcesi de Tortosa. Els interessats a participar-hi han d’enviar la seva proposta de comunicació al comitè científic, abans del 5 de novembre.