Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

El Consorci Agrari fa el primer tractament contra les larves de mosca negra al riu Ebre

Avatar photo

Aquest divendres es repetirà el tractament amb BTI al riu Segre i a la part baixa del riu Cinca

Aquest dijous al matí, els tècnics del Consorci de Polítiques Agràries de les Terres de l’Ebre (COPATE) han dut a terme, al riu Ebre, el primer tractament general contra les larves hivernals de la mosca negra (Simulium erythrocephalum). Per mitjà de l’helicòpter – el mètode més efectiu per al tractament-, s’han abocat 2.100 litres d’insecticida biològic BTI en set punts del riu, des d’Ascó (Ribera d’Ebre) fins a Amposta (Montsià). Per aquesta campanya, s’han planificat sis tractaments a l’Ebre per aturar la proliferació de l’insecte. Aquest divendres al matí està previst que també es dugui a terme el mateix tractament en sis trams del riu Segre i a la part baixa del Cinca. També aquest divendres es faran els mostrejos al riu Ebre per comprovar els resultats del tractament d’aquest dijous.
En el mostreig de la setmana passada al riu Ebre es van trobar les densitats més elevades de larves a la part baixa del riu Ebre. En concret, en el tram entre l’EMD de Bítem i Tortosa (Baix Ebre) es va detectar una mitjana de 23 larves per quilogram de macròfit i en el tram entre Tortosa i Amposta la densitat mitjana era de 15 larves per quilogram de macròfit. Segons dades tècniques del COPATE, l’activitat d’exemplars adults de mosca negra és general a tot el tram de l’Ebre.

Els tractaments es fan en cadascun dels set trams establerts al riu Ebre amb la finalitat que el BTI provoqui una ploma tòxica per a les larves de simúlids aigües avall del punt de tractament. El temps durant el qual s’aplica el producte és d’uns 10 minuts i garanteix que un elevat percentatge de les larves que es troben al riu puguin arribar a ingerir el BTI. Es tracta amb un helicòpter ja que, dels diferents mètodes valorats, és el més efectiu per la seva rapidesa en el desplaçament entre els trams, per tenir fàcil accessibilitat als punts determinats sobre la cartografia i per la seva capacitat de mantenir-se en vol geostacionari per poder aplicar el producte durant el temps establert. Diversos equips terrestres donen suport al mitjà aeri i s’encarreguen del transport de l’insecticida biològic, de la supervisió de les condicions del tractament i de l’habilitació de tres punts de càrrega per a l’helicòpter.

Tractament puntuals fora de l’Ebre
La setmana passada els tècnics del COPATE també van dur a terme tractaments puntuals en un curs d’aigua proper a Sant Carles de la Ràpita (Montsià) i a la zona de la Carroba d’Amposta, on al llarg de la primavera s’hi solen trobar poblacions importants de mosca negra. També es van fer tractaments a la zona del riu Canaletes (Terra Alta) en els punts on hi ha un cursos d’aigua continus que permet el desenvolupament de larves de simúlids.

Tractaments al Segre i el Cinca
La setmana passada també es van fer extensius els mostrejos al riu Segre i Cinca amb resultats que mostraven una elevada població larvària en els dos rius i certa activitat de mosca adulta que ja mostren la seva activitat picadora, sobretot en les hores més càlides del dia. La presència de larves era sobretot accentuada en la part superior del Segre, amb mitjanes 800 larves per quilogram de macròfit en el tram entre Montoliu i Sudanell (Segrià), de 647 larves per quilogram de macròfit a Lleida ciutat o 414 larves per quilogram de macròfit al tram de la depuradora de Lleida.

Els tècnics del COPATE van fer els mostrejos amb el cabal lleugerament elevat en la part inferior del riu Segre, motiu pel qual en la zona de la Granja d’Escarp (Segrià), per l’orografia del terreny, es van trobar dificultats per obtenir mostres de macròfit garantint la integritat física dels operaris. El problema es va repetir també al riu Cinca i únicament es va poder obtenir una petita mostra de macròfit a Massalcoreig (Segrià), on hi havia una mitjana de 360 larves per quilogram de macròfit.

Els tractaments als dos rius lleidatans es faran aquest divendres. A la zona de la ciutat de Lleida ja es va fer un tractament manual en el tram de control del passeig fluvial ja que no es pot tractar amb mitjans aeris.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Barcelona implanta mesures per no incrementar els preus del lloguer

Notícia següent

Tarragona es manifesta en contra la LOMCE i les retallades

Notícies relacionades