Ferran Bel: “L’Ajuntament ha de poder mantenir la situació financera actual”

L’alcalde presenta el pressupost municipal 2018 en audiència pública

Ahir al vespre, a l’Auditori Felip Pedrell, l’alcalde de Tortosa va comparèixer en audiència pública per fer un balanç de l’exercici econòmic i fiscal 2017 al municipi i exposar les previsions per al 2018. Al llarg de la seva intervenció, Ferran Bel va destacar la necessitat, a l’hora d’administrar els recursos d’un govern, de “pensar en la ciutadania d’avui i en la de demà”, no obstant això, una bona política fiscal consisteix a “aconseguir recursos suficients per prestar els serveis públics, amb la màxima equitat tributària, sense hipotecar governs futurs ni generacions futures”.

A l’hora de fer balanç del 2017 i, en general, dels darrers 10 anys de govern, el batlle se sent orgullós d’haver assolit aquest objectiu: “Deixem menys deute del que vam trobar quan vam arribar a l’Ajuntament. Concretament, hem reduït en més d’1.900.000 euros l’import destinat a atendre els interessos i les amortitzacions del deute.”

Aquesta reducció del deute és el que permetrà a l’administració local incrementar els recursos destinats a la prestació dels serveis públics municipals. En aquest sentit, el cap del consistori va lloar la tasca dels regidors d’Hisenda que l’han acompanyat en les seves legislatures, atès que l’equip local ha aconseguit “mantenir les pautes que ens vam marcar”.

De fet, “hem recaptat un 2% més del que teníem pressupostat. Ningú pot dir que fem pressuposts a l’alça”. El batlle opina que, a llarg termini, “l’objectiu de deute zero a l’Ajuntament de Tortosa és factible. Hem passat uns anys de travessia del desert, però l’Ajuntament ha de poder mantenir la situació financera actual”.

Entre molts altres aspectes, Bel va destacar que “la nostra participació en ingressos de l’Estat ha estat molt modesta, amb un creixement de tan sols el 7% en 10 anys”. Una altra dada positiva és el termini de pagament de l’Ajuntament de Tortosa, que en els darrers anys s’ha anat reduint fins als 27,91 dies. En l’apartat fiscal, va subratllar l’evolució positiva de l’IBI, l’IAE i la plusvàlua a la capital ebrenca, juntament amb la reducció de la taxa d’escombraries per cinquè any consecutiu. Dues conclusions generals són la congelació dels impostos i el pes superior dels tributs propis.

Tortosa disposa d’un pressupost general de 70 milions d’euros per al 2018. Les principals inversions seran les destinades a les piscines (2.281.000 €) i a la urbanització de la plaça de la Catedral (350.000 €). L’alcalde també va destacar la incorporació de noves instal·lacions per a pacients d’hemodiàlisi a l’hospital de la Santa Creu, que prestaran servei als usuaris a partir del proper estiu. Així mateix, per primer cop hi haurà plans d’ocupació amb finançament íntegrament municipal. Altres novetats són la incorporació al pressupost dels WorldSports Games i l’increment de les transferències corrents a les EMD.

L’alcalde va acabar l’acte agraint la col·laboració, “la transparència i l’honestedat” de tot el personal i membres de l’Ajuntament i dels sindicats.

    MARTA MILIAN ARIÑO