Tortosa recupera la seva tercera cucafera

Històricament, la vila sempre havia tingut tres cucaferes, si bé la tercera s’havia perdut i no acompanyava el seguici des de feia 70 anys

Aquest matí, a la plaça de l’Ajuntament de la capital del Baix Ebre, s’ha presentat a la premsa la tercera cucafera, que enguany es reincorpora al seguici de la ciutat. Entre d’altres, han assistit a l’acte l’alcalde, diversos membres del consistori, representants de la Colla Gegantera i els artistes encarregats de la restauració.

“Durant els darrers 10 anys hem volgut donar un impuls a la cultura popular de la ciutat”, ha subratllat Ferran Bel, que s’ha mostrat il·lusionat amb la reestrena d’aquest símbol de la capital ebrenca.

L’esquelet centenari de la tercera cucafera es va localitzar el 2014 al balneari del Porcar, arran dels treballs en un altre projecte municipal. El cap de la bèstia ja s’havia localitzat i restaurat fa cinc anys, i s’exposa al Saló Verd de l’Ajuntament. La carcassa recentment renovada es completarà amb una reproducció del cap de la cucafera original.

La recuperació de la cucafera és fruit de l’esforç i la participació de moltes persones. L’empresa AKI, recentment instal·lada a Tortosa, n’ha finançat la restauració. ToldosJAP s’ha encarregat del revestiment de la bèstia.

Ana Balart ha estat la responsable de la restauració de la carcassa, en què ha volgut reflectir “l’antiguitat de la cucafera”. De fet, tant ella com l’alcalde subratllen que les actuacions a la cucafera han estat mínimes, amb el desig de “conservar-ne l’estructura original”. Un altre artista, Sergi Andreu, és l’autor del laboriós procés de reproducció del cap original de la cucafera, armada i feta d’una combinació de resines. Raül Arasa ha estat l’encarregat dels treballs de serralleria necessaris per recuperar la cucafera.

Joan Carles Bonfill, president de la Colla Gegantera, ha agraït la tasca de tot l’equip i la implicació del govern municipal en el projecte. Un projecte emblemàtic, no en va “Tortosa té la cort de bèsties més gran de tot el país”. Històricament, la vila sempre havia tingut tres cucaferes, si bé la tercera s’havia perdut i no acompanyava el seguici des de feia 70 anys.

La tercera cucafera es presentarà a la ciutadania tortosina aquest diumenge, dia de celebració d’una gran trobada gegantera per celebrar el seixantè aniversari dels gegants Rufus i Rubí.

MARTA MILIAN ARIÑO