Arriba la 5a edició del festival A Cel Obert a Tortosa

El festival d’intervencions efímeres transformarà espais històrics de la ciutat en escenaris de creació

La cinquena edició del festival A Cel Obert té com a tema vehicular el Moviment, i estarà composta per un total de nou instal·lacions. Cinc de les obres que se presentaran han estat escollides per convocatòria entre gairebé un centenar de propostes presentades i són d’autors que venen des de Madrid, Argentina, Olot, Barcelona i Tortosa. Les altres quatre creacions que s’instal·laran als patis de la ciutat seran a càrrec d’artistes convidats i col·laboracions.

Una de les obres de col·laboració és fruit del treball de 1700 alumnes d’educació primària, secundària i batxillerat artístic de la ciutat. Els espais on se trobaran ubicades les intervencions d’art efímeres seran el pati del museu, el pati del Palau Montagut, el passatge Franquet, el pati del Palau Despuig, el pati de la Puríssima, el pati de l’escola d’art i disseny, el pati de Sant Joan, el pati de Sant Jaume i el claustre de l’EMD de Jesús.

La inauguració del festival serà el divendres cinc d’octubre al pati del museu i les obres se podran veure durant tot el cap de setmana entre les deu del mati i les dos de la tarda, i les cinc i les deu de la nit. Els assistents podran visitar les creacions de manera lliure o bé guiada. A més, com a novetat d’aquesta edició, el dissabte, sis d’octubre, a les 11 del matí hi haurà una visita guiada a càrrec de l’historiador Hilari Muñoz que farà una ruta pels diferents espais i explicarà diverses curiositats sobre els patis. Tothom qui vulgui assistir a aquesta visita s’haurà d’inscriure prèviament.

El diumenge, set d’octubre, se clourà el festival amb l’entrega de premis. Se farà una menció a l’obra que hagi estat més votada pel públic i una altra per la que hagi agradat més entre els xiquets i xiquetes, i finalment se farà entrega del premi del jurat. “Consta que els autors l’any següent van a una de les ciutats del projecte transitives dins dels municipis que formen part de la xarxa transversal. Hi ha uns quants que organitzen festivals similars d’acte efímer i llavors a estos autors se’ls dota econòmicament per poder realitzar una altra obra diferent a un altre municipi”, explica, la coordinadora del projecte, Cristina Bestratén.

Des de l’ajuntament consideren que el festival està totalment consolidat tant a nivell de la ciutat com també a fora, ja que, diuen, cada cop hi ha més propostes internacionals. A més, asseguren que un dels fets que caracteritza A Cel Obert és el seu caràcter divulgatiu i pedagògic. “El primer objectiu era obrir els patis de la ciutat i donar-los a conèixer. Jo crec que això no només s’aconsegueix durant el cap de setmana del festival sinó en tot un seguit d’activitats paral·leles que s’estan duent a terme a la majoria dels centres educatius de la nostra ciutat” explica, la regidora de cultura, Dolors Queralt.

Des de l’àrea de cultura de l’ajuntament expliquen que aposten molt pel festival i que per això s’ha augmentat en un 50% el premi que se dóna a les creacions seleccionades en la convocatòria.