Telefónica encén la seva xarxa 5G a Amposta

La ciutadania i les empreses de la capital del Montsià ja poden connectar-se a la xarxa mòbil de cinquena generació desplegada per la companyia

Adam Tomàs, alcalde d’Amposta, i Jordi Giné, director de Grans Clients i Administracions Públiques de Telefónica a Catalunya, han detallat avui el desplegament de tecnologia mòbil 5G que Telefónica ha posat en funcionament a la capital del Montsià. A l’acte han anunciat que la companyia ha encès la seva xarxa 5G, per la qual cosa la ciutadania i les empreses d’Amposta ja tenen cobertura mòbil de cinquena generació.

En aquest sentit, Amposta ja pot gaudir dels avantatges d’aquesta nova generació de telefonia mòbil que permet una connectivitat ultraràpida, molt baixa latència i capacitat per a connectar a milions de dispositius, de manera que la major part dels nostres objectes d’ús quotidià seran elements connectats entre si i amb les persones.

El 5G facilitarà la construcció de ciutats intel·ligents, un factor clau en la transformació de la societat i l’economia, gràcies a l’impacte que exerceix principalment en els serveis d’emergència i en la mobilitat de les ciutats. D’aquesta manera, municipis que comptin amb aquesta tecnologia, com és el cas d’Amposta, podran resoldre els problemes de trànsit a través del cotxe connectat, augmentar la seguretat pública mitjançant sistemes d’identificació immediata que alerten a les autoritats de situacions perilloses com a accidents, facilitar el desplegament de l’Internet de les coses per a fer les ciutats més netes i eficients energèticament, o gestionar de manera avançada la infraestructura de la ciutat: des del consum d’energia fins al control d’edificis intel·ligents.

En aquest pla per a l’encesa del 5G de Telefónica s’inclouen, a més d’Amposta, un total de 236 municipis de Catalunya, el 83% de la població catalana, que actualment ja disposen d’aquesta xarxa mòbil. El desplegament de la tecnologia continuarà durant tot l’any 2021, aconseguint que el percentatge de cobertura i el nombre de poblacions de Catalunya que disposin d’accés al 5G segueixi augmentant.

Adam Tomàs, ha destacat que “per a un municipi com Amposta és important estar connectat amb el món per ser competitius i poder oferir el millor servei a les empreses i a la ciutadania, més ara en què el teletreball s’està configurant com una eina important”. En aquesta línia, l’alcalde ha assegurat que “disposar de la xarxa 5G és una gran notícia per a Amposta, perquè ens situa al mapa i ens connecta de forma ràpida amb tot el món”.

Per la seva part, Jordi Giné, ha assenyalat que “Telefónica ha estat la primera operadora a considerar al 5G com una generació diferent en la qual és necessari explorar els nous casos d’ús que habilita en paral·lel al mateix desplegament de la xarxa. Amposta ha estat des del principi un escenari prioritari per la instal·lació del 5G de Telefónica, i per això, avui afermem el nostre compromís amb la societat tarragonina amb l’anunci de l’encesa d’aquesta tecnologia”.

Telefónica fiança la xarxa mòbil 5G a la seva xarxa de fibra òptica d’alta qualitat, que en el cas d’Amposta, compta amb una cobertura de més del 81% de la població, de manera que les dues tecnologies es complementen per a tenir la millor navegació en mobilitat. Sobre la infraestructura de desplegament emprada a Amposta i a tot Catalunya, Telefónica està treballant amb les últimes generacions de ràdio que permeten el doble ús 4G i 5G amb l’objectiu de portar el 5G des del primer moment al màxim de població.

En aquesta primera fase es llança la xarxa 5G amb arquitectura NSA (Non Stand Alone), per a desplegar la xarxa 5G SA (Stand Alone) quan la tecnologia estigui plenament disponible després de l’estandardització. Així mateix, aquest desplegament inicial està fent ús dels emplaçaments i infraestructures actuals.

Avantatges del 5G per la població i les empreses

Des del punt de vista dels usuaris, gràcies al 5G els clients particulars podran descarregar una pel·lícula en segons o gaudir de retransmissions esportives en directe en les quals l’usuari tindrà una experiència 360º, podent visionar qualsevol angle del partit com si estigués a la pista. Aquells que siguin aficionats al gaming comptaran amb una experiència en mobilitat similar a la que els aporta la fibra a la llar, és a dir, sense interrupcions o latència. Així, el 5G permetrà jugar al telèfon mòbil com si s’estigués a la pantalla de l’ordinador de casa o a una videoconsola.

Per a les empreses, destaquen els serveis de Multiaccess Edge Computing, que ofereixen serveis d’ultra baixa latència i una major capacitat de còmput “a la vora de la xarxa”, a més de serveis com les xarxes privades 5G, el IoT massiu i les comunicacions crítiques a més de la virtualització de la xarxa, que facilita utilitzar els recursos de xarxes de forma més eficaç en funció de les necessitats dels clients.

Amb aquest llançament, Telefónica marca una nova fita en la implantació del 5G a Espanya. Fins avui, la companyia ha realitzat una dotzena de projectes 5G en col·laboració amb administracions públiques, centres de recerca i organitzacions com Mobile World Capital, com per exemple en el projecte 5G Connected Car, reconegut com un dels projectes de cotxe connectat més avançats d’Europa.