Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Infosa reclama l’aportació de sorra pendent al Trabucador

L'empresa salina dona per perduda almenys una setmana de producció perquè no té accés a la planta i recrimina que l'aportació de sorres hagués evitat la inundació

Amb la primera jornada del temporal Celia s’ha tornat a inundar la barra del Trabucador, al delta de l’Ebre, i ha deixat incomunicada la planta de sal de la punta de la Banya. Infosa, que gestiona les salines de la Trinitat, ha aturat l’activitat almenys una setmana i lamenta que la situació seria una altra si no s’hagués posposat l’aportació de sorres a l’istme que preveia fer l’Estat a la tardor.

“Era un hivern benèvol que permetia reforçar la barra de manera potent i si ara s’acaba trencant, farem un pas enrere i començarem de zero”, ha apuntat Manel Salvadó, director industrial d’Infosa. El Moviment de Lluita pel Delta manté l’acció del 27 de març al Trabucador on es reivindicarà justament el reforç amb sorres que no s’ha fet.

Al novembre, un temporal va obligar Infosa a traslladar els treballadors de les planta salinera en vaixell i al setembre, l’afectació va ser important perquè era època de collita i la producció va quedar limitada. El tràmit d’una avaluació d’impacte ambiental per fer les aportacions de sorres a les zones fràgils de al costa deltaica, entre elles a la barra del Trabucador, ha acabat posposant aquesta actuació per a la tardor vinent perquè l’Estat ja té l’informe però ara és l’època de nidificació d’aus protegides al Delta i no es poden executar els treballs.

Com ha apuntat Salvadó, hi ha hagut “sort” perquè la meteorologia ha estat “benèvola” i no s’han produït violents temporals que els dos últims anys amb el Gloria i el Filomena, però l’hivern s’acomiada amb el temporal Celia que en poc més d’un dia ja ha inundat l’istme. Aquest dilluns una treballadora d’Infosa a les salines de la Trinitat va quedar estacada amb un dels vehicles de l’empresa i es va haver de rescatar. La resta de treballadors van ser traslladats a terra en previsió que el mal temps s’intensificava.

Des de l’empresa, es mantenen “optimistes” perquè l’istme aguanta sense trencar-se, però el temporal és llarg. La barra del Trabucador pateix aquest dimarts microtrencaments i molts galatxos però la llevantada encara s’allargarà uns tres dies. Infosa ha tancat la fàbrica perquè el transport amb embarcacions tampoc és viable pel fort vent. Com el temporal es va predir amb prou antelació, Infosa va avançar l’expedició d’aquesta setmana i part de la pròxima, i s’ha emmagatzemat a Amposta i Rubí des d’on se serveix als clients. “Si s’allarga més de dues setmanes, caurem en problemes d’entrega i és quan la situació esdevé complicada. Encreuem els dits”, ha dit el director industrial de l’empresa.

Infosa està preparada per fer entrar maquinària a reparar l’accés terrestre a les salines del Trabucador, si l’istme no es trenca. “Les últimes reparacions les hem anat fent sense maquinària pesant i ara està pràcticament tot llis, l’aigua salta per dalt i és el que volíem i s’acanala menys, però si s’acaba la sorra, s’ha de moure”, ha explicat Salvadó.

Des de MOLDE, Moviment de Lluita pel Delta, també s’ha lamentat la inacció de les administracions per reforçar les zones fràgils del delta els últims mesos, que tornen a patir amb aquest temporal. El diumenge 27 de març han convocat una mobilització al Trabucador per denunciar “l’estat crític” del Delta i per fer ressò de les intervencions del Pla Delta que canvien “el vessant conservacionista” que ha posat en risc la plana deltaica.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’alcalde de Cambrils es troba amb el grup “Collita del 52”

Notícia següent

Manresa millora l’enllumenat públic al Puigberenguer

Notícies relacionades