El ple de la Ràpita aprova les ordenances fiscals 2022

El consistori congela els tributs municipals, excepte en alguns casos en què es revisen amb l’IPC

El ple de la Ràpita, reunit en la sessió ordinària del mes d’octubre, ha aprovat les ordenances fiscals per a l’any 2022, amb els vots a favor d’ERC i la regidora no adscrita i els vots en contra de JxCAT, mR i PSC. Aquesta aprovació suposa la congelació dels tributs municipals, excepte en alguns casos en què es revisen amb l’Índex de Preus de Consum (IPC). També es proposen ajustaments tècnics en diverses taxes i preus públics. 

Amb les ordenances fiscals 2022, el consistori segueix apostant per fomentar accions en el marc de la Transició Energètica, amb la bonificació de l’IBI del 50%, la bonificació de l’ICIO del 75%, la reducció de la Llicència d’Activitats del 50% i la bonificació de l’IAE. De la mateixa manera que es mantenen les bonificacions del 75% en l’Impost de Vehicles als cotxes elèctrics i les del 50% als cotxes híbrids. Amb aquestes mesures, el govern municipal pretén contribuir a la reducció del CO2, d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030. 

Al mateix temps, les ordenances estableixen bonificacions per a les famílies amb un major risc d’exclusió social, utilitzant l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) establert sota el criteri dels Serveis Socials, ampliant els ciutadans que es poden acollir, reconeixent també tots els membres de la unitat familiar o si algun membre pateix algun tipus d’incapacitat. 

El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de la Ràpita, Albert Salvadó, ha assegurat que “des del govern local seguim apostant per bonificacions socials, de promoció econòmica i en benefici de les energies renovables, i actualitzem alguns impostos amb l’IPC per fer front a l’increment de despesa derivat del marc normatiu de l’Estat”. En canvi, la portaveu de JxCAT, Helena Queral, ha justificat que “no donarem suport a les ordenances fiscals perquè són molt continuistes amb les bonificacions per l’ús d’energies renovables, però són poc sensibles perquè enguany pertocava congelar els impostos”. Per la seva part, el portaveu de mR, Pedro Hernández, ha apuntat que “si s’augmenten els impostos, el govern municipal ha de demostrar per a què és, si és per a tenir un poble en condicions, per a solventar tots els problemes…”. La portaveu del PSC, Rosa Anglès, ha exposat que ”els felicitem per continuar impulsant la baixa en taxes per les energies renovables, però pensem que per reactivar l’economia s’haurien de reactivar altres sectors com la construcció”. 

A banda, el plenari municipal ha aprovat dues mocions d’ERC, una en contra de l’increment dels preus de l’electricitat i l’altra amb relació a la sentència que anul·la el mètode de determinació de la base imposable de l’impost de la plusvàlua municipal. A més, s’han rebutjat les dues propostes presentades pel PSC per millorar els espais públics i per al desenvolupament del Pla gestió de recuperació de la pandèmia.