Joan Caparrós: “El Centre d’Economia Blava Circular serà un referent a nivell de Catalunya”

Arribem a l’equador de la legislatura, una legislatura fortament marcada per la pandèmia. Com valora aquests dos primers anys de govern?

Tots vam començar la legislatura amb el convenciment que podriem desenvolupar el nostre programa per a Sant Carles de la Ràpita però s’ha hagut de fer front a la pandèmia de la Covid i és per això que aquests dos primers anys s’han vist condicionats per la gestió de la pandèmia. Per tant, el que s’ha fet és dedicar els màxims esforços i recursos a donar resposta a les necessitats generades per aquesta pandèmia, però sense deixar d’anar treballant els projectes de legislatura.

La sotregada econòmica ha estat important. En quina situació econòmica es troba l’Ajuntament de La Ràpita i els habitants del municipi?

La pandèmia ha generat diverses conseqüències. La més important ha estat la sanitària, hem perdut massa gent, però també ha generat conseqüències econòmiques i socials. Per això des de l’Ajuntament de La Ràpita s’han implantat un conjunt de mesures que donessin resposta a les necessitats econòmiques i socials de la població. És per això que hem creat paquets d’ajuts, com” La Botigueta”, que proporciona menjar fresc per a les famílies vulnerables,i altres ajuts socials. Per altra banda, també s’ha establert un paquet d’ajuts fiscals i subvencions al teixit econòmic i empresarial per ajudar-los a superar aquesta crisi que encara patim.

Quins projectes seran prioritaris en la segona part del mandat?

Els dos primers anys de mandat no s’ha deixat de treballar en els projectes de legislatura. Per això aquestes últimes setmanes s’està començant a veure aquest treball. Fa poques setmanes vam licitar les obres d’arranjament del carrer Constància, unes obres que es reclamen des de fa molts anys, un projecte que ja ve de la passada legislatura. Ara farem la urbanització, convertint aquest carrer en una de les principals vies del nostre municipi. També hem licitat les obres de l’Avinguda Pare Castro, que uneix la zona del litoral amb la plaça de l’Agermanament i que estava molt deteriorada, per donar-li l’aspecte que es mereix. Una altra cosa en què estem treballant és en la licitació de la remodelació de l’edifici de les Duanes, que es durà a terme els propers dies. En la passada legislatura el Ministerio va cedir aquest edifici a l’Ajuntament i hi farem obres per convertir-lo en un centre de referència a les Terres de l’Ebre i a tot Catalunya, el Centre d’Economia Blava Circular, perquè entenem que hem de fer polítiques d’impuls econòmic per als diferents sectors del nostre municipi i és imprescindible tenir un espai que aculli totes aquestes polítiques. Paral·lelament, a la tardor volem començar les obres de remodelació de la piscina, un projecte molt demandat per la població perquè la piscina ja té 20 anys. És un projecte que suposa més d’un milió d’euros d’inversió en remodelació de la piscina, nous serveis… En definitiva, tota una bateria de projectes que comencem a veure la llum i que són fruit del treball intens d’aquests dos anys de legislatura.

Comencen a caure les restriccions per la pandèmia. Com encaren la campanya turística d’estiu?

Confiem que tindrem una bona campanya turística d’estiu. De fet, la campanya del 2020, si la comparem amb la de 2019, no va ser una bona campanya, però hem de reconèixer que, si la comparem amb la d’altres municipis de Catalunya, a La Ràpita podem estar moderadament satisfets. La campanya d’enguany no serà com la de 2019, però serà molt millor que la de l’any passat. És veritat que la pandèmia ha canviat la manera de consumir el temps de vacances i d’oci. La gent ara busca indrets que estiguin a prop de casa i que els ofereixin bona gastronomia, bon entorn natural, entorns no massificats…, i això és el que tenim a La Ràpita i a tot el Delta de l’Ebre. Per tant, és una oportunitat per a què molta gent que no coneixia el nostre territori, ara el pugui conèixer. És per això que, des de l’Ajuntament de La Ràpita, treballem intensament i reforcem la campanya que vam iniciar l’any passat, “Viatja lluny sense sortir de casa”, perquè aquí hi ha tot el necessari per gaudir d’unes bones vacances. Per tant, esperem una bona campanya però sense oblidar que continuem en pandèmia. Per això vull aprofitar per apelar a la responsabilitat de tothom per a complir totes les mesures de seguretat anti-covid.

Ports de la Generalitat ha licitat el projecte constructiu d’una base nàutica al port de Sant Carles. Què suposarà això per al municipi i per a les Terres de l’Ebre?

Aquest és un projecte estratègic que estem treballant des de fa mesos amb Ports de la Generalitat, ells l’impulsen i nosaltres els donem suport, que ajudarà a acabar de consolidar La Ràpita com el referent naùtic de les Terres de l’Ebre. M’atreviria a dir que La Ràpita es convertirà en el referent nàutic  de Catalunya perquè tenim una badia, la Badia dels Alfacs, tenim les millors condicions per gaudir del mar en totes les èpoques de l’any i ara també tindrem un equipament de primera.

Com encaren la festa major de juliol?

El proper 23 de juliol, si no hi ha cap contratemps, comencem la festa major 2021, amb un ventall ampli d’actes pensats per a tots els públics, tots els gustos i totes les edats. Totes aquestes activitats estan pensades per complir amb tots els requisits que marca el PROCICAT perquè hem de gaudir de la festa major però ho hem de fer amb responsabilitat.