El Govern preveu fer arribar la fibra òptica al Montsià i la Terra Alta l’any vinent

Un 70% de la població ebrenca podrà accedir a la xarxa de la Generalitat amb aquesta actuació

Imatge de fibra òptica. ISTOCK

La xarxa de fibra òptica de la Generalitat arribarà al llarg de l’any vinent a gairebé tot el Montsià i bona part de la Terra Alta, i permetrà l’accés a un 70,4% de la població de les Terres de l’Ebre. Així ho ha anunciat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, en la presentació del projecte aquest dilluns.

El Govern preveu una inversió de 7.751.695 euros per estendre 125,5 quilòmetres més de xarxa de fibra òptica als 171,8 existents, connectant quinze nous municipis i cinc nous nuclis. Un cop completades les actuacions, el nombre de municipis connectats al territori serà de 22, incloent les quatre capitals comarcals, i hi tindran accés 51.894 habitants més respecte els 73.755 actuals.

Actualment ja tenen accés a la xarxa set municipis -Amposta, El Pinell de Brai, Gandesa, L’Ametlla de Mar, Tortosa, Móra la Nova i Móra d’Ebre-, amb una inversió de 4,3 milions d’euros. El nou projecte preveu que s’incorporin l’any vinent Masdenverge, Santa Bàrbara, Freginals, Ulldecona, La Sènia, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, Vilalba dels Arcs, La Pobla de Massaluca, Bot, Horta de Sant Joan, Arnes, Prat de Compte, Deltebre i Riba-roja d’Ebre.

Els nuclis que quedaran connectats són el de Les Ventalles, Sant Joan del Pas, El Castell –a Ulldecona-, Balada –Amposta- i la Cava –Deltebre-, segons el Departament. També connectaran sis polígons industrials, que se sumaran als onze que ja tenen connexió.

Per comarques, el Montsià passarà a tenir un 82,9% de la població connectada i un total de 55.934 habitants. La inversió, en aquest cas, és de 3,48 milions d’euros, amb l’expansió de 60 quilòmetres nous de fibra, que se sumen als 23 existents. Actualment, només el municipi d’Amposta està connectat i un cop finalitzi l’actuació seran vuit, així com quatre nuclis i deu polígons industrials.

El desplegament, amb una inversió de 2,44 milions, s’organitzarà en tres trams: Amposta-la Sénia, que inclourà Masdenverge, Santa Bàrbara, Freginals, Ulldecona –inclosos els nuclis de les Ventalles, Sant Joan del Pas i el Castell- i la Sénia, així com cinc polígons.

A la Terra Alta, la previsió és que un 64,2% de la població quedi connectada un cop executat aquest projecte: de 4.081 habitants coberts es passarà tenir-ne 7.384. En aquest cas, s’estendran 57,8 quilòmetres a més del onze existents. Fins aquest moments, la xarxa només arribava a Gandesa i el Pinell de Brai.

A partir de l’any vinent, seran vuit els municipis que s’hi podran connectar. L’expansió s’organitzarà en quatre trams: Gandesa-Vilalba dels Arcs, Vilalba dels Arcs-la Pobla de Massaluca, Gandesa-Arnes i el tram des de la cruïlla de la T-334 i la T-333 a Prat de Comte.

El projecte, a més, preveu al Baix Ebre desplegar el tram Sant-Jaume d’Enveja i la Cavva, permetent que el 66,5% de la comarca quedi connectada, amb 51.664 habitants coberts. La inversió serà de 120.388 euros i s’estendran 1,8 quilòmetres nous de fibra òptica. Així, a la comarca Deltebre i el seu nucli de la Cava s’incorporaran als municipis de Tortosa i l’Ametlla de Mar, els únics fins ara connectats.

Per últim, a la Ribera d’Ebre el tram Flix-Riba-roja ha de permetre connectar un 45,2% de la població i uns 9.889 habitants. La inversió serà de 384.197 euros amb l’estesa de 5,9 quilòmetres nous. Això permetrà que Riba-roja se sumi a Móra la Nova i Móra d’Ebre com els únics tres municipis a la comarca que hi tindran accés.