Veïns del Perelló i l’Ametlla de Mar s’organitzen per frenar el nou projecte de central eòlica

El col·lectiu Trenquem l'Ametlló presentarà al·legacions a la Ponència Ambiental

Un grup de veïns i veïnes de l’Ametlla de Mar i el Perelló, al Baix Ebre, s’ha organitzat per frenar la implantació de la central eòlica de l’Ametlló, de 36 MW de potència total i amb deu aerogeneradors de fins a 180 metres d’altura, a les partides de les Planes i les Vinyasses.

El col·lectiu Trenquem l’Ametlló considera que l’avantprojecte promogut per l’empresa CxC, que actualment gestiona ja les tres centrals en marxa al Perelló amb uns 80 aerogeneradors, “deteriorà ambientalment l’entorn natural a més d’hipotecar considerablement una zona agrícola plenament productiva i amb una població resident estable en habitatges disseminats”, segons apunta en un comunicat. El col·lectiu presentarà al·legacions a la Ponència Ambiental.

Els veïns apunten que la implantació de la central afectaria greument l’hàbitat de l’àliga cuabarrada així com els espais d’interès natural pròxims del Tossal de Montagut, Barranc de Santes Creus, Plana de Sant Jordi i les muntanyes de Tivissa-Vandellòs, tots ells inclosos en la Xarxa Natura 2000.

Segons recorden, la instal·lació de deu aerogeneradors més a la zona tindria un greu impacte visual i paisatgístic sobre aquest espai que actualment, a banda d’explotacions productives, acull també activitats de turisme rural, entre d’altres.

En aquest sentit, Trenquem l’Ametlló es posiciona favorablement a l’expansió de les energies renovables, que molts veïns ja utilitzen per proveir-se d’energia, però rebutja “contundentment la massificació d’instal·lacions de gran impacte que promouen interessos purament especulatius”.

El col·lectiu ha acusat la Generalitat de manca de transparència perquè “des de fa un temps ja no permet accedir a la informació bàsica sobre els avantprojectes presentats al territori”, tal com han denunciat l’Ateneu Popular la Pastora i la Plataforma en Defensa de la Terra Alta.

Aquesta decisió, afirmen, “priva els afectats i la ciutadania en general del seu dret fonamental a l’accés a la informació d’interès públic així com de la possibilitat de fer aportacions al tràmit de declaració de viabilitat de l’emplaçament dels projectes”.

Els veïns també retreuen al govern municipal d’ERC del Perelló -municipi on s’ubiquen tres dels deu aerogeneradors-, “que en cap moment hagi informat la ciutadania sobre el projecte”, a diferència del municipi veí de l’Ametlla de Mar, també afectat.