El fruiturisme arriba també a la Ribera d’Ebre

Es creen rutes específiques per gaudir-ne a peu o amb bicicleta Els paquets turístics es complementen amb visites culturals, patrimonials i gastronòmiques

Els arbres fruiters de la Ribera d’Ebre, ubicats sobretot al sud de la comarca, volen ser aquestes properes setmanes el principal actiu turístic de la comarca. Ametlles, presseguers, pruneres, o cireres, entre altres, estan florint i cobreixen la Ribera d’Ebre amb boniques catifes de colors que ressegueixen el riu Ebre. Amb l’impuls del Consell Comarcal i per aprofitar aquest efímer actiu, que amb el canvi climàtic arriba i acaba abans, s’han creat enguany rutes guiades amb bici i a peu per gaudir dels paisatges que resulten dels fruiters florits i que es combinen amb el patrimoni cultural i gastronòmic de la comarca.
Els ametllers són els primers en treure la flor, els segueixen els presseguers, que són el cultiu fruiter majoritari al sud de la Ribera d’Ebre, sobretot a la zona de Benissanet. Després floriran els cirerers però segurament a finals del mes de març o a principis d’abril, a molt estirar, aquests majestuosos paisatges i “l’espectacle cromàtic”, que configura la floració dels fruiters, s’esvairan.

Per gaudir-ne, fins al 25 de març, es pot fer la ruta en bicicleta de La Ribera en Flor. La ruta, pensada per a famílies i de baixa dificultat, comença al refugi antiaeri de la Font Gran de Benissanet. Després d’agafar forces amb una degustació dels típics pastissets de la comarca, comença la passejada en bicicleta pels paisatges planers del poble, per contemplar la bellesa dels paisatges en flor. Es fa un recorregut d’una hora i mitja i uns 7 quilòmetres, acompanyats de guies especialitzats i amb tot l’equipament necessari inclòs. Raül Sebastià, responsable de l’empresa Rogles Aventura, ha destacat que està tenint una gran acceptació i que amb la bicicleta es pot visitar més camps amb el mateix temps, aprofitar “per fer més fotografies” i gaudir de “l’estètica del paisatge”. “Bàsicament és fer fotos, passejar, està prop d’aquí. No cal anar a la muntanya per gaudir de la natura i en les zones de cultiu de regadiu també “és interessant” veure això. La majoria dels interessats en el fruititurisme provenen de la zona metropolitana de Tarragona.

Les rutes també es poden fer a peu, els dos propers caps de setmana, fins al 18 de març. La caminada es de 2,5 quilòmetres i té una durada de menys d’una hora. També amb guia, es recorren les rutes de pagès i el Camí de Sirga des de Benissanet i també es pot combinar amb una visita al refugi antiaeri, al castell i al Cap de Vila de Miravet o bé als espais de la Batalla de l’Ebre.

Però també es pot gaudir de la floració a la Ribera d’Ebre amb rutes en cotxe o touring. El Consell Comarcal ha editat un mapa amb les carreteres i les pistes que permeten admirar els paisatges en flor de la comarca, així com també aquells punts des d’on es pot observar les millors vistes panoràmiques. El mapa permet distingir les diferents zones de floració de la comarca en funció de l’arbre.

Per exemple es pot resseguir les principals carreteres de la comarca amb el vehicle (la C-12, que creua de nord a sud la comarca; la C-44, que s’enfila vers la serra de Tivissa i Llaberia; o la T-324, que uneix Móra d’Ebre amb Benissanet i Miravet). Es recomana desplaçar-se fins al pla d’Ini de Flix, situat a la zona sud del gran meandre, aturar-se al jaciment ibèric del Castellet de Banyoles, des d’on s’observa la vista panoràmica més bonica de la Cubeta de Móra i on tota la catifa florida que als peus dels observadors.