Una majoria de propietaris dels Ports s’associa per defensar “els seus drets”

Avatar photo

La nova entitat ja compta amb un centenar d'inscrits que representen més de la meitat d'hectàrees privades de tots els municipis

El “descontentament general” que s’ha estès entre els propietaris de terrenys del Parc Natural dels Ports ha estat la llavor d’una nova associació, que es va crear a l’estiu i que està intentant unir als possessors de les 12.000 hectàrees de propietat privada que formen part de l’àmbit de protecció del parc. En pocs mesos, ja s’han associat un centenar de propietaris, que aglutinen més de 7.000 hectàrees. La xifra es preveu que creixi en les properes setmanes després de la ronda informativa que s’està duent a terme a tots els municipis afectats. La nova Associació de Propietaris del Parc Natural dels Ports vol impulsar una renovació dels seus actuals delegats a la Junta Rectora per garantir que estiguin representats tots els tipus d’explotacions i per impulsar una millora de la gestió dels “seus drets”. Estan cansats de batallar amb limitacions, prohibicions i restriccions mentre veuen que les promeses, les inversions i els llocs de treball s’han anat esfumant 15 anys desprès de la creació del Parc Natural.
Descontents amb el paper dels quatre actuals delegats dels propietaris que formen part de la Junta Rectora del Parc Natural dels Ports, desencisats amb la gestió que es fa del parc i cansats que “els seus drets no hagin estat suficientment atesos”, la majoria de particulars amb terrenys als Ports han creat una nova associació per impulsar un canvi dels seus representants en els òrgans gestors i defensar els seus interessos “de manera ordenada”.

La nova entitat defensa que calen delegats que donin veu a tots els tipus de propietaris -des dels latifundistes fins als amos dels terrenys més petits-, que treballin pel bé comú i el particular de tots els municipis, i que pressionin per acabar amb les constants limitacions amb què topen a l’hora de desenvolupar activitats econòmiques com la ramaderia, l’agricultura, la caça o fins i tot un turisme rural sostenible que encaixi amb els valors patrimonials i naturals de l’entorn.

“No volem destruir res sinó polítiques raonables i coherents”, ha remarcat el president de l’Associació de Propietaris del Parc Natural dels Ports, Elies Gil. “Pensem que podem intentar modular el descontentament general de gairebé tots els propietaris en la relació de la propietat amb la legislació del parc”, ha afegit.

Excés de conservacionisme
Des de l’associació consideren que el Parc Natural dels Ports s’ha convertit en el “coto particular” de tècnics amb una marcada actitud “conservacionista” i que “la il·lusió i les promeses de la fase fundacional no s’han transformat en una realitat palpable”. El pressupost s’ha reduït i l’engoleix la gestió burocràtica mentre que els llocs de treball creats són testimonials, sobretot després de les retallades. “S’ha de poder avaluar les inquietuds i les necessitats d’una forma raonable i prudent, perquè el territori i els habitants poguéssim conviure i que les possibilitats de desenvolupament econòmic dins del Parc Natural no es vegin limitades a la impossibilitat”, ha assenyalat Gil.

La nova agrupació es va constituir al mes de juny i es va legalitzar el passat mes de setembre. Des de llavors s’han anat buscant associats, amb reunions poble per poble. També han demanat el suport dels alcaldes i ara busquen el del Govern. En breu, la nova associació traslladarà les seves inquietuds en una reunió amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull i li reclamarà la “legítima representativitat” de la que ja és l’associació majoritària de propietaris dels Ports.

La inscripció al grup és gratuïta i no requereix cap tràmit burocràtic més enllà d’una fitxa tècnica amb les dades personals del propietari i la declaració del nombre d’hectàrees que posseeix. “No hi ha res més que la voluntat de representar els propietaris, no hi ha cap interès polític ni vol ser cap trampolí per a ningú”, ha remarcat el president de l’associació.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Més joves i millor formats s’estan acostant al sector agrari en els últims anys

Notícia següent

Jordi Moliné, nou regidor electe a el Creixell

Notícies relacionades