S’activa l’alerta del pla Inuncat per precipitacions intenses a les Terres de l’Ebre

L'episodi començarà aquesta tarda o vespre i s'allargarà fins al divendres al matí amb valors de fins a 100 litres per metre quadrat

Protecció Civil ha activat l’alerta del pla per risc d’inundacions per la previsió de precipitacions intenses a les Terres de l’Ebre. Aquest nou episodi començarà aquesta tarda o vespre i s’allargarà durant tota la nit i divendres al matí, quan s’espera que sigui el moment més crític. Les tempestes es mantindran durant hores i podran deixar acumulacions d’aigua importants amb valors de fins a 100 litres per metre quadrat en 24 hores al terç sud de Catalunya, especialment a les comarques del Baix Ebre i el Montsià, tot i que podrien desplaçar-se fins al Tarragonès. Es recomana extremar les precaucions a la zona del massís dels Ports i a l’entorn de rius i rieres, així com evitar passar per zones inundables.
Les pluges podran ser intenses i superar els 20 litres en 30 minuts des d’aquest vespre fins a la tarda de dissabte a les comarques de les Terres de l’Ebre, sobretot al Baix Ebre i Montsià, i les del litoral i prelitoral de Tarragona i sud de Barcelona.

L’entorn del massís dels Ports es pot convertir en una zona extremadament perillosa perquè els barrancs, els rius i les rieres poden portar aigua abundant de forma sobtada.

A més, Protecció Civil aconsella no quedar-se a prop de lleres, rius i guals, i evitar també travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè el cabal pot créixer de forma sobtada. Així mateix, es recomana no deixar els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs.

En els àmbits urbans com la Sènia i Ulldecona, entre d’altres, les precipitacions poden provocar inundacions en baixos i soterranis.

Situació dels cabals dels rius

Segons l’Agència Catalana de l’Aigua, la situació dels cabals dels rius va a la baixa, tot i que encara circulen alguns bastant plens, però amb tendència a normalitzar-se. Es manté l’alerta en el tram baix del Ter des de Girona fins a Torroella de Montgrí. La resta del tram des del Pasteral fins a Girona es rebaixa a fase d’activació.

Es manté l’activació en el tram de l’Alt Ter, mig Cardener i mig i baix Llobregat, perquè els cabals són superiors als habituals.

Pel que fa als rius del marge esquerra del Segre, especialment el Sió, el Corb i l’Ondara, es demana als ajuntaments que facin seguiment dels nivells, així com accions preventives de cara a la propera matinada i matí.

També cal extremar les precaucions en la conducció, perquè divendres al matí pot haver problemes en la mobilitat de les Terres de l’Ebre, tant a l’AP-7 com a la xarxa viària secundària.