Preocupació a Flix pel retard de les obres al pantà

També estan preocupats per la integritat del mur de protecció davant l'avinguda de l'Ebre

L’Ajuntament de Flix veu amb preocupació com la represa de les obres de descontaminació del pantà pendents continuen encara sense data d’inici efectiva. Tot i que el govern espanyol ha encarregat a l’empresa pública Tragsa aquesta tasca, el conflicte entre Acuamed i l’anterior adjudicatària de la neteja, FCC, manté el projecte aturat. L’alcalde la població, Marc Mur, ha reconegut, a més, que aquest neguit s’ha incrementat durant les últimes setmanes amb la crescuda de cabal del riu Ebre pels dubtes que genera la integritat del mur de taulaestaca que confina la zona dels treballs on es concentren els llots tòxics, just davant de la fàbrica d’Ercros. Dimecres, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va aprovar per una unanimitat una moció que reclama l’inici dels treballs al més aviat possible, que un comitè científic certifiqui que es finalitzen sense deixar més llots tòxics, que no es descuidi el control de l’aire durant el procés i que s’acabin també les obres pendents del Pla de Restitució vinculat a la neteja.
Tot i que Tragsa es va establir des del passat mes de març a Flix –contractant naus i despatxos, a més d’enviar personal sobre el terreny- per assumir de forma imminent l’encàrrec del govern espanyol, l’escenari continua sent pràcticament el mateix des de llavors, segons reconeix Mur. Després de l’esclat de la investigació per corrupció en els treballs i els cobraments –deixant pendents d’extreure 80.000 metres cúbics de fangs tòxics del pantà-, les dos societat implicades, la societat pública Acuamed i l’adjudicatària FCC, mantenen obert el conflicte per la rescissió del contracte, a l’espera, teòricament, d’un arbitratge que hauria de determinar si, efectivament, queda contaminació. Mentrestant, FCC impedeix que Acuamed prengui possessió de l’obra i que Tragsa assumeixi efectivament sobre el terreny l’encàrrec de finalització de les obres. Un que pot costar més de 50 milions d’euros addicionals, que s’afegirien als 138 de fons públics –principalment europeus- ja invertits.

Mur explica que des del govern espanyol la previsió és que el cas s’acabés resolent, finalment, a finals d’abril. Però la data ja ha arribat i encara no hi ha notícies sobre la reclamada represa de les obres. L’alcalde ja ha anunciat que, la setmana vinent, es posarà en contacte amb Madrid per demanar, novament, explicacions al respecte. “Que es resolguin les diferències econòmiques al jutjat, però que comencin”, insisteix. La preocupació s’ha agreujat, especialment, durant les últimes setmanes amb l’avinguda de l’Ebre, que ha portat cabals de prop de 2.000 metres cúbics per segon pel pantà de Flix: la integritat del mur de taulaestaca habilitat per confinar la zona del pantà on es troben els residus ha hagut de suportar, novament la pressió i l’embat d’un volum molt important d’aigua. I els dubtes sobre la seva integritat, anys després de la seva instal·lació l’any 2010, reapareixen. “Entenem que, tot i que els experts ens diuen que no hi ha risc ni perill, ha de ser un element més que ha de fer que tothom vagi de pressa a l’hora de reiniciar les obres a l’embassament de Flix”, ha raonat l’alcalde.

Pressió del món local

La pressió institucional exercida pels ens locals del territori en aquest sentit continua. Aquest dimecres, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va aprovar per unanimitat una moció reclamant la finalització definitiva del projecte, recollint els mateixos quatre punts que l’Ajuntament de Flix ha aprovat reiteradament els últims anys. Així, a més de la necessitat de la continuïtat immediata de les obres de neteja, exigeix un millor control de l’aire durant les tasques, després que durant la primera fase, segons Mur, es va constatar que aquest aspecte “s’avia descuidat” i es requerien “millors elements de control a la zona de Flix.

El text també planteja que es torni a constituir la comissió científica que seguia el desenvolupament del projecte perquè certifiqui, en el moment de la seva finalització, que les obres s’han executat correctament i evitar que es repeteixi la situació de 2015. Finalment, el Consell Comarcal reclama que es posi novament en marxa i es finalitzi el Pla de Restitució vinculat a la descontaminació i que havia de permetre executar obres complementàries de millora de l’abastament d’aigua als municipis ribrencs. La mateixa moció serà traslladada també als ajuntaments de la comarca perquè l’aprovin als respectius plens.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Vilanova i la Geltrú celebra el Dia Internacional de la Dansa

Notícia següent

Alumnes de l’Institut Baix Camp de Reus premiats al mEduTarraco

Notícies relacionades