L’espectacle dels Quicos i l’acte de cloenda, novetats de la IX Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta

La novena Festa del Mercat a la Plaça tindrà lloc del 19 al 21 de maig, tot i que hi haurà activitats el dijous 18

Un espectacle de cloenda el diumenge 21, una ruta pels comerços amb aparadors decorats en motiu de la Festa, l’ampliació de carrers i zones de la Festa amb activitats al barri del Grau o a la zona de l’embarcador, la primera fira de festes i fires de principis de segle XX o la nova producció de teatre, música i comèdia del grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries són només algunes de les novetats que incorpora el programa de la IX Festa del Mercat a la Plaça, que tindrà lloc del 19 al 21 de maig. Aquest dimecres matí, la regidora d’Ensenyament i Cultura, Inés Martí, acompanyada dels regidors de Mitjans de Comunicació i Festes, Ramon Bel, i de la de Comerç i Mercat Municipal, Susanna Sancho, a més del grup els Quicos, n’han presentat tots els detalls. Ho han fet a l’edifici de la Biblioteca Comarcal Sebastià J. Arbó, antic Molí Cercós, un dels punts per on es va iniciar l’electrificació de la ciutat. I és que enguany, l’eix temàtic de la Festa és precisament aquest, l’arribada de la llum a Amposta. En aquest espai s’hi conserva encara un antic motor dièsel Junkers que va ser utilitzat per moure un d’aquests molins.

L’arribada de la llum inspira, a més, moltes de les activitats que s’inclouen al programa, com per exemple, el concurs de decoració d’aparadors, l’espectacle inaugural (on hi haurà un espectacle simbòlic d’encesa del primer enllumenat públic), el pregó inaugural (que anirà a càrrec de Domingo Talarn, un dels responsables de l’arribada de la llum a la ciutat, interpretat per Cebrià Forcada) o l’espectacle de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. Aquesta producció és, precisament, una de les noves incorporacions a la Festa del Mercat. Amb un guió escrit expressament per a l’ocasió, l’espectacle tindrà dos passis (dissabte a les 21 h. i diumenge a les 20 h.) i serà al teatre de la Lira. Porta el nom de ‘Lo Temps és vida’.

El programa d’espectacles i activitats continuarà apostant per les activitats ja consolidades dins la Festa del Mercat com el Mercat de parades d’artesania i amb demostracions d’oficis artesans o la zona de tavernes; les teatralitzacions del Mercat, el Vermouth Danzat i altres varietes o la projecció de cinema mut. També hi tornaran el Cabaret Ampolino, la Gimcana nocturna Enigma 108, el Circ Mozzarela, el Viatge-històrico-poètic per l’Amposta Centenària, les tertúlies d’època a la Barberia Garriga o les Cosidores, tots ells amb nous guions i continguts. De fet, s’han renovat un 75% dels guions dels espectacles i representacions. I a través de l’activitat Des de l’Amposta centenària, nous personatges animaran els carrers de la ciutat. A l’esmolet, el sereno o el Pastor, el seu cavall, el gos i 300 ovelles, enguany s’hi uniran el carboner, el llimpiabotes o el sastre i l’aprenent.
Pel que fa a altres novetats, al programa hi ha la primera trobada popular de col·leccionistes de TBO les Terres de l’Ebre en els centenari del primer TBO, passejos pel riu Ebre amb el llaüt lo Sirgador, amb l’espectacle musical en directe ‘Lo Sirgador i la Danielle, la tercera trobada de Doleçainers i Grallers o la primera concentració de cotxes antics d’època.

Enguany, el poble convidat és Santa Bàrbara i per això també s’inclourà una representació del Viatge al Passat Planer. I dins de la Fira de Festes i Fires de principis de segle XX, hi participaran els municipis Sant Joan de Villatorrada, Carcaixent, Móra d’Ebre i Santa Bàrbara.

Dinamització comercial

En el marc de la Taula de Treball impulsada per la regidoria de Comerç i Mercat Municipal s’han dissenyat també noves accions de dinamització comercial i de la restauració. Hi destaquen el concurs d’aparadors, una nova edició de Tasta el Mercat de Nit per la Festa, que tindrà lloc després del pregó oficial o la I ruta turístico-comercial pels comerços d’Amposta. A més a més, els restaurants i bars del municipi organitzaran l’últim sopar a les fosques. Aquesta activitat, juntament amb l’entrega de premis del concurs d’aparadors, seran el dia previ a l’inici de la festa, el dijous 18 de maig.

Promoció de la festa a fires de Catalunya

A través de l’àrea de Turisme, la Festa es promociona aquestes setmanes a diferents esdeveniments. Ja va estar present a la 25a edició del Saló Internacional del Turisme B-Travel de Barcelona, on va presentar un tastet de l’espectacle dels Quicos. També estarà a ExpoEbre, a Tortosa, i a la XV Fira Modernista de Terrassa (del 4 al 7 de maig).