L’Ebre registra un màxim històric durant l’onada de calor

Ahir dijous, 3 d'agost, es va registrar una temperatura superior als 40º

Aquest dijous 3 d’agost l’Observatori de l’Ebre ha registrat una temperatura màxima de 40.6ºC (40.7ºC a l’estació automàtica que té instal·lada l’AEMET) segons les dades provisionals de la institució. Aquest valor és un màxim històric per un 3 d’agost, ja que l’anterior valor més gran per aquest dia és 37.6ºC l’any 1964. El màxim absolut de la sèrie (1880-2017) per un mes d’agost és 41.1ºC el dia 27 d’agost de 2010, essent el valor enregistrat ahir el segon més gran de la sèrie. En general, situacions de calor com aquesta es deuen a un conjunt de factors. Normalment hi ha una intrusió d’aire càlid africà, pot, a més, haver-hi vent/brisa de llevant que és calenta i càrrega d’humitat a sobre del Mediterrani.

Segons el meteoròleg de l’Observatori de l’Ebre, Germán Solé, un fet aïllat no indica canvi climàtic, però la successió d’esdeveniments, al cap del temps marquen una clara tendència en el comportament de les temperatures. A més, afegeix que caldrà esperar més estius i onades de calor per observar si el canvi climàtic és un fet.

Mentrestant i com a mesura de prevenció Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest divendres al matí l’Alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per Onada de Calor davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que l’episodi de temperatures extremes s’allargui fins dissabte en algunes comarques.