Investiguen un home per venda fraudulenta de productes fitosanitaris al Delta

Han generat greus danys en cultius d’arròs del delta de l’Ebre. La Guàrdia Civil investiga el venedor i intervé més de 2.000 litres de producte en empreses distribuïdores de la zona

 El Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guàrdia Civil ha detectat la venda de productes fitosanitaris fraudulents que han generat greus danys en cultius d’arròs del delta de l’Ebre. Els agents han pres declaració, com a investigat, a un home de 37 anys i veí d’un municipi de Conca, per haver venut els productes a distribuïdors ebrencs. L’home està acusat de diversos delictes relacionats amb el medi ambient, propietat industrial, estafa, falsificació i danys. A més, s’han inspeccionat diverses empreses de la demarcació de Tarragona dedicades a la distribució, on s’han intervingut més de 2.000 litres de productes fitosanitaris amb una composició diferent a la que figurava en l’etiqueta de l’envàs. L’investigat venia productes que s’utilitzen per al cultiu de cereal i que estan catalogats com a tòxics per a organismes aquàtics.
Segons ha informat la Guàrdia Civil, el passat mes de maig els agents van tenir coneixement que diversos agricultors de la zona del delta de l’Ebre havien patit greus danys en els cultius d’arròs arran de l’aplicació de determinades substàncies fitosanitàries -que s’apliquen en els cultius per al tractament de malalties dels vegetals i per combatre plagues de paràsits-.

Davant d’aquests fets, es va obrir una investigació per tal d’ubicar la composició, origen, venda i distribució de la mercaderia. Es van inspeccionar diverses mercantils dedicades a la distribució de plaguicides a la zona afectada i les primeres investigacions van permetre identificar dos productes, l’etiquetat del qual presentava irregularitats i feia sospitar de la seva falsificació.

La Guàrdia Civil va constatar que els distribuïdors havien adquirit els productes a un agent comercial de Castella la Manxa que els havia venut a un preu molt competitiu. La policia calcula que, en cadascuna de les operacions fraudulentes realitzades, l’home obtenia un volum econòmic de més de 90.000 euros i que un marge comercial un 75% més elevat.

La presa de mostres va confirmar que el producte dels envasos no es corresponia amb l’etiquetatge. Els agents van poder determinar que, aprofitant la similitud de les garrafes, es va substituir l’etiqueta d’un producte de preu econòmic emprat per al cultiu de cereal, per una altra etiqueta de productes que s’utilitzen per al cultiu de l’arròs -el preu del qual és tres vegades superior a l’altre producte-.

Aquesta comercialització, afegeix l’Institut Armat, es va dur a terme sense tenir en compte els efectes adversos d’aplicar substàncies destinades a cultius de secà en un mitjà aquàtic com els arrossars, més i tot quan el producte està catalogat com a tòxic per a organismes aquàtics. A més, cal tenir en compte que moltes de les zones afectades es troben dins l’àmbit de protecció del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Finalment, la investigació va permetre localitzar un veí de la demarcació de Conca que distribuïa el producte a empreses de la zona del delta, amb l’etiqueta manipulada per imitar al de procedència legal i sense les garanties necessàries en seguretat i qualitat del mateix. Per aquest motiu, els agents van citar l’home en dependències policials, on li van prendre declaració. Les diligències s’han lliurat al jutjat d’instrucció número 1 d’Amposta.