Els municipis ebrencs commemoren el Dia Europeu de Conscienciació de l’aturada cardiorespiratòria

L’acte central tindrà lloc, dilluns 16 d’octubre, a la seu de la Generalitat a les Terres de l’Ebre

Els departaments d’Ensenyament, Salut, Empresa i Coneixement i Esports de les Terres de l’Ebre han programat diverses activitats per al proper dilluns, 16 d’octubre, en motiu de la commemoració del Dia Europeu de Conscienciació de l’aturada cardiorespiratòria.

La Reanimació cardiopulmonar és una tècnica emprada en casos d’aturada cardiorespiratòria i fer-la correctament ajuda a salvar vides. És una tècnica que qualsevol persona pot aprendre i permet socórrer a les persones abans que arribi el servei d’emergències mèdiques.

Per aquest motiu, s’han programat activitats a diversos municipis ebrencs. En concret, l’acte central serà una taula informativa “Prevenció i atenció de l’aturada cardíaca a les Terres de l’Ebre”, on s’exposarà i es debatrà sobre la mort sobtada i el seu abordatge. La taula, que tindrà lloc a les 19.30h a la seu de la Generalitat a les Terres de l’Ebre (pl. Gerard Vergés, 1), serà moderada pel metge Josep Lluís Clua i comptarà amb la participació del cardiòleg de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Iñigo Lechuga; el coordinador del SEM Terres de l’Ebre, Isaac Lucas; la metgessa de l’ICS i instructora del Consell Català de Ressuscitació, Mercè Bonfill; l’especialista en Medicina Esportiva de la Clínica Terres de l’Ebre, Joaquim Guasch, i Mar Lleixà, directora d’Infermeria de l’ICS i membre del Projecte Terres de l’Ebre territori cardiosaludable i cardioprotegit.

Abans, entre les 10 i les 12 hores, es portaran a terme tallers formatius, adreçats a l’alumnat de 3r i 4t de Primària, a les quatre capitals de comarca: a la Plaça del Mercat d’Amposta; a l’Escola Puig i Cavaller de Gandesa; al Passeig del Pont de Móra d’Ebre i a la Plaça de l’Ajuntament de Tortosa.

A més a més, també es duran a terme aquests tallers a la Plaça Manel Ferré de l’Ampolla, arran del conveni de col·laboració signat entre la Fundació Dr. Ferran i l’Associació Esportiva Jordi Pitarque, amb l’objectiu d’elaborar unes Recomanacions de Bones pràctiques per a la instal·lació d’aparells desfibril·ladors (DEA) i un mapa dels recursos de la comarca del Baix Ebre com a territori cardioprotegit.

Aquests tallers estaran impartits per instructors de suport vital bàsic amb l’alumnat de batxillerat i cicles formatius de l’àmbit de Salut.