El festival Eufònic escampa l’avantguarda de l’art sonor i visual per les Terres de l’Ebre

La sisena edició del certamen tanca amb bones xifres de públic i havent programat més actuacions

Eufònic, el festival d’Arts Sonores i Visuals de les Terres de l’Ebre, tanca aquest diumenge amb la tradicional fi de festa al Xiringuito de la Costa. El certamen clou la sisena edició amb l’èxit d’haver consolidat el públic -a falta de xifres definitives, es calcula que hi han participat més de 4.000 persones-, amb més nombre d’actuacions i amb un panorama més internacional. El director del festival, Vicent Fibla, ha recordat que Eufònic “no és només un certamen de música”, sinó que hi convergeix la part més lúdica -amb el vermut als Ullals de Baltasar, per exemple- amb la més experimental. “Ens agrada aquesta idea de les arts excepcionals, on passen moltes coses i cadascú capta el senyal que més li interessa”, ha apuntat. Un total de 48 artistes de l’avantguarda experimental han participat en el certamen, que ha estat present en set municipis de les Terres de l’Ebre.

Durant quatre jornades intenses, el certamen ha combinat la música amb les instal·lacions creades expressament per a l’ocasió, amb tallers i activitats d’un caire més festiu, com el vermut als Ullals de Baltasar amb Les Sueques. El grup va portar el seu pop vitalista enmig d’un paisatge únic, enmig del parc natural del Delta, on es van ajuntar desenes d’espectadors. Aquest diumenge, i com és habitual, Eufònic s’acomiada de l’edició d’enguany al Xiringuito de la Costa, amb l’electrorumba de Ladilla Rusa.

El festival va arrencar dijous a Sant Carles de la Ràpita amb el pianista Carles Viarnès, mestre de la neoclàssica que utilitza la tecnologia per dur la música a àmbits diferents, amb Alba G. Corral, mestra de les arts visuals. D’entre els artistes que han participat, destaca Indian Wells, amb el seu techno, o el clàssic de l’electrònica britànica Bola, membre de Gescom, que actuarà per primer cop a l’Estat espanyol presentant el seu primer disc en deu anys “D.E.G”. També el català Undo presentarà, per primer cop, el seu disc “Disconnected”, enquadrat dins de l’electrònica.

A banda de la música, Eufònic destaca per les instal·lacions o representacions que es fan durant els dies del festival, que són creacions artístiques sonores i visuals gestades ‘in situ’. A causa d’això, n’hi ha que queden estretament lligades al territori. És el cas, per exemple, de ‘Lo vulnerable’, de Lola Guerrera, que ha fet una galàxia a partir d’elements de la natura recol·lectats al Delta a Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre. També destaca ‘In Between’, de l’italià Fabio Perletta, la primera versió d’un projecte on s’examina el potencial sonor de l’arròs, a l’antic Molí d’Oli d’Ulldecona.

Finalment, hi ha artistes que també s’han fixat en el projecte Castor per fer la seva instal·lació. Els francesos Sandra i Gaspard Bébié-Valérian han treballat en una versió del seu projecte ‘Frack’ aplicat al Castor, des de la Cisterna de la Vall d’Alcanar. D’altra banda, Jordi Espuny ha fet una sonificació de les injeccions de gas que van provocar els terratrèmols, al Museu de Tortosa.

Segons Fibla, el públic, ja fidel a l’Eufònic, ve a buscar una barreja de coses. Una part important del públic del festival ve de fora de les Terres de l’Ebre i baixen per passar tot el cap de setmana i aprofitar de les activitats. “En canvi”, diu Fibla, “hi ha un públic que respon a un altre senyal, lliguen a propostes més concretes -com les instal·lacions-, o d’altres que venen pel mercat”, ha assenyalat. En total, han estat 48 els artistes que han participat; set poblacions; 23 actuacions musicals; set instal·lacions; sis tallers i activitats formatives per a adults; dues instal·lacions i tallers per a nens; i sis residències artístiques.

A diferència del festival en si, que acaba aquest diumenge, les instal·lacions es podran veure durant una setmana més a l’Ebre. Al febrer, Eufònic traslladarà les millors propostes del certamen -com la de Perletta sobre l’arròs, segons ha avançat Fibla- a l’Arts Santa Mònica sota la denominació d’Eufònic Urbà.