Denuncien quatre persones en l’últim mes per simular delictes al Baix Ebre

Els denunciats van declarar haver patit robatori amb violència, que eren falsos, per treure'n benefici econòmic

Els Mossos d’Esquadra de Tortosa han denunciat quatre persones per en l’últim mes per simular delictes, a la comarca del Baix Ebre. Les suposades víctimes van denunciar haver patit delictes contra la propietat però les investigacions posteriors han permès determinar que les denúncies eren falses i que s’havien produït amb l’ànim de treure’n un benefici econòmic. En dos dels casos es va denunciar el robatori de telèfons mòbils, un tercer va denunciar el robatori d’un vehicle de lloguer i l’últim, el robatori de la documentació personal. Tres dels denunciats havien assegurat ser víctimes de robatoris amb violència que no s’havien produït. També s’investiga el marit d’una de les suposades víctimes perquè hauria cobrat indemnització per un telèfon que va perdre la seva dona.
El primer cas denunciat pels Mossos per simulació de delicte es va produir el gener passat. Després de deu mesos d’investigacions, la policia ha pogut acreditar que el propietari d’un telèfon mòbil, que n’havia denunciat el furt en un local d’oci de Tortosa, l’havia venut posteriorment per Internet. El denunciant havia cobrat la indemnització per part de l’asseguradora i va obtenir un doble benefici pel mateix telèfon. Està denunciat per simulació de delicte i estafa a la companyia asseguradora.

En el segon cas, es va simular un fals robatori amb violència per cobrir el mal ús que havia fet la suposada víctima d’un vehicle de lloguer i que presentava danys diversos. El cas es va denunciar a Camarles, al mes d’agost. L’autor està denunciat per simulació de delicte per fals robatori amb violència.

També una dona va denunciar haver estat víctima, al setembre, d’una robatori amb violència a Tortosa, en el qual li havien sostret el telèfon mòbil. A la persona denunciant se la investiga per simulació del delicte. També està investigat el seu marit per estafa a la companyia asseguradora perquè va cobrar la indemnització per l’aparell però s’ha pogut acreditar que el terminal telefònic realment el va perdre la denunciant.

Finalment, el quart denunciat va inventar-se un robatori violent, a l’octubre, a Tortosa, per estalviar-se el cost de renovació dels documents personals que havia perdut. Se l’acusa de simulació de delicte d’un fals robatori amb violència.

Els Mossos recorden que la simulació de delicte es castiga penalment com un delicte contra l’administració de Justícia i suposa un “malbaratament de recursos policials emprats en investigar delictes que no han existit”. Les conseqüències que estableix el Codi Penal per aquests casos és una pena de multa però si l’objectiu és cobrar indemnitzacions de les companyies asseguradores, això comporta la comissió d’un delicte d’estafa amb una pena de sis mesos a tres anys de presó, si la quantia del frau supera els quatre-cents euros.

La majoria de simulacions de delictes es fan per estafar les asseguradores amb la intenció d’obtenir diners pels suposats objectes robats, majoritàriament telèfons mòbils, que realment s’han perdut, venut o simplement espatllat. En molts casos fins i tot es converteix una pèrdua o un furt real en un fals robatori amb violència perquè aquest últim el cobreix l’assegurança, i els primers, no.

La simulació de delictes també es dona en els robatoris amb força en domicilis, quan la víctima decideix fer créixer la llista d’objectes sostrets amb la confiança .que l’asseguradora es farà càrrec del cost de tot. Ordinadors portàtils i tota mena d’electrodomèstics, diners, joies, així com bicicletes d’alta gamma són a la llista dels més denunciats.

També s’observen alguns casos de simulacions per renovació de documentació de forma gratuïta, documents que s’han perdut, extraviat o conservat en mal estat, com és el DNI, la documentació de vehicles, targetes sanitàries, o targetes de minusvàlids.