Comença la collita de sal al delta de l’Ebre amb la previsió d’assolir 95.000 tones

Les precipitacions de la primavera faran reduir en 10.000 tones la producció respecte l'any passat mentre que la flor de sal arribarà a les 25 tones

La collita de sal a la punta de la Banya, al delta de l’Ebre, va començar aquest dilluns a la matinada amb la previsió d’assolir 95.000 tones. Una xifra 10.000 tones inferior a l’assolida l’any passat, segons certifica Joan Sucarrats, gerent d’Infosa, l’empresa que explota les salines de la Trinitat. Això, apunta, ha estat conseqüència de les precipitacions, tot i que minses, registrades aquests passats mesos d’abril i maig. Malgrat tot, la qualitat del producte, que es recollirà de les basses fins a mitjan mes de setembre, serà bona o molta bona. També ho serà la de la flor de sal, que enguany podria arribar a les 25 tones, una xifra similar a la de la collita anterior. L’empresa, que exporta un 70% de la seva producció, destinada majoritàriament als usos industrials, preveu tancar l’exercici amb una facturació de 13 milions d’euros.
Més preuada és la coneguda com a flor de sal, un producte molt valorat pels consumidors gourmet. Infosa preveu que de les salines de la Punta de la Banya en surtin enguany, finalment, unes 25 tones de bona qualitat. Una producció, en termes quantitatius i qualitatius, similar a la de l’any passat. En aquest cas, es preveu que la collita, que va començar a principis de la primavera, finalitzi a finals de setembre. Segons precisa Sucarrats, només un 20% de la sal que es produeix al delta de l’Ebre té com a destinació el consum humà. El gruix restant, el 80%, es destina a usos industrials com tractament d’aigües, sal per piscines, mercat de pells, la indústria alimentària o per aplicar a les carreteres.

La substitució de la línia elèctrica de la barra del Trabucador per una soterrada ha permès, segons el gerent d’Infosa, donar una major fiabilitat i continuïtat a la producció. L’empresa exporta pràcticament el 70% de la producció, principalment, França i els Estats Units. També, en menors mesura, mercats com Alemanya, Regne Unit o el Nord d’Àfrica. Infosa preveu tancar aquest exercici amb una facturació de 13 milions d’euros.