Centenars de ciclistes recorren Tortosa i Amposta per reclamar més seguretat a les carreteres

Demanen més controls de drogues i alcohol, incorporar una assignatura de seguretat viària a les escoles i reformar el Codi Penal

Centenars de ciclistes de les Terres de l’Ebre –gairebé 500, segons l’organització- han recorregut aquest diumenge el tram entre Tortosa i Amposta per reclamar més seguretat a les carreteres. La protesta, encapçalada per la Federació Catalana de Ciclisme a les Terres de l’Ebre, vol denunciar “la situació d’extrema vulnerabilitat” del ciclista a la carretera que, darrerament, s’ha vist agreujada amb nombrosos accidents arreu del territori. “És un no parar”, ha lamentat Raül Querol, delegat de la Federació i president de la Penya Ciclista Baix Ebre. Entre les demandes que apareixen al manifest hi ha la reforma del Codi Penal, l’increment de controls de drogues i alcohol en rutes habituals de ciclistes o incorporar una assignatura obligatòria de seguretat viària a les escoles.

Al manifest es demana la creació d’una Unitat Especial d’Agents Ciclistes camuflats que sancioni les conductes de vehicles a motor que comprometin la seguretat dels grups ciclistes a les hores i trams més freqüentats; que s’intensifiquin els controls de drogues i alcohol en llocs coincidents amb zones de festa i rutes habituals de ciclistes i que s’implementi, urgentment, una reducció de velocitat tots els caps de setmana des de les 7 hores fines les 15 hores en aquells trams freqüentats per ciclistes.

També demanen l’obligatorietat de la instal·lació en vehicles nous d’un sistema intern de control d’alcoholèmia que condicioni la posada en marxa a un resultat negatiu. D’altra banda, proposen llençar campanyes en positiu sobre els avantatges de l’ús de la bicicleta i consells per la seguretat viària i que se situï senyalització horitzontal i, en punts estratègics, d’una marcació de referència, de la distància d’1,5 metres necessària perquè un cotxe avanci un ciclista.

“La labor és nostra i de tothom de conscienciar els ciclistes i conductors”, ha explicat Querol, que ha desitjat que “almenys es poguessin aconseguir la meitat” dels punts proposats al manifest. El col·lectiu ha iniciat una recollida de signatures per portar al Parlament i impulsar així una nova llei de seguretat viària.

L’últim accident greu a les Terres de l’Ebre es va produir fa vuit mesos, quan un ciclista va resultar ferit en un tram de la carretera entre Amposta i Tortosa. “Amb l’agreujant que el conductor es fugar”, ha afegit Querol, que ha explicat que el ciclista, que ha participat en la manifestació, encara està en procés de rehabilitació. “És una pena veure que passa això a algú que practicava l’esport que més li agrada, i més amb la imprudència de no parar a socórrer un accidentat”.

Segons Querol, el tram de Tortosa a la Sénia també té certa perillositat perquè hi ha “rectes molt llargues i la visibilitat, en un moment que el vehicle pot circular a alta velocitat, es redueix”. Així, segons el president de la Penya Ciclista Baix Ebre, és un dels punts de la xarxa viària ebrenca que s’hauria de senyalitzar millor per incrementar la seguretat dels ciclistes.

Els ciclistes han fet el recorregut per la carretera de la Carrova, sortint des de Tortosa controlats pel Servei Català de Trànsit i la Policia Local fins a Amposta i amb una pancarta amb el lema ‘Compartir amb respecte és més segur’ i un recordatori sobre la necessitat de mantenir una separació d’1,5 metres de distància entre els vehicles i els ciclistes. “Quan vas així –amb la policia- la seguretat és total, però el problema és quan sortirem demà”, ha dit Querol, que ha recordat que mentre es produïa la manifestació a les Terres de l’Ebre, un ciclista ha resultat mort a Oliva (País Valencià) després de ser atropellat per un conductor que ha fugit i ha donat positiu en drogues.