L’alcalde d’Amposta fa una crida a la “calma” per no caure en les “provocacions” de l’Estat

El batlle de Deltebre lamenta la imatge internacional que el govern espanyol dóna al món

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs (ERC), pot ser dels primers càrrecs electes ebrencs en anar a declarar. La capital del Montsià és el segon municipi en volum d’habitants després de Tortosa, on el seu alcalde, Ferran Bel (PDeCAT), podria ser dels últims en ser citats per la Fiscalia per al seva condició d’aforat ja que és diputat al Congrés. Tomàs, en declaracions a l’ACN, ha assegurat que no està “espantat” que acudirà a la cita, quan li arribi, de la Fiscalia, però ha avançat que es podria acollir al seu dret a no declarar. L’alcalde ampostí ha assegurat que des d’aquest dimecres està rebent mostres de suport de molta gent que, fins i tot, li demanen acompanyar-lo quan hagi d’anar al tribunals. Amb tot, Tomàs ha fet una crida a la “calma” per no caure en les provocacions de l’Estat. “Crec que el discurs de la por no està calant i se’ls hi girarà en contra perquè potser enlloc de ser 712 alcaldes en serem més”, ha assegurat.
Adam Tomàs assegura que encara no ha rebut cap citació i que la única notícia que en té és la dels mitjans de comunicació. L’alcalde republicà assegura que no li sorprèn l’actitud de l’Estat i que sabia que utilitzaria tota la maquinària possible per evitar el referèndum. “Està empetitint l’Estat davant del món, però ho té perdut, està fent molts moviments estètics però dubto molt que Europa no pugui fer-li algun tipus de requeriment”, ha afegit.

L’alcalde ha explicat que des de que aquest dimecres va fer-se públic la petició de Fiscalia està rebent suport de moltíssima gent via missatgeria mòbil o per les xarxes socials. “Hi ha gent que m’ha demanat que els avisi quan m’arribi la citació per acompanyar-me”, ha detallat. Tomàs, a més, se sent legitimat a tirar-ho endavant pel suport majoritari del seu municipi. “Jo actuo així perquè sé que tinc a la ciutadania al meu costat. Si no rebés l’imput de la gent del meu municipi seria el primer de no sumar-m’hi, però tinc el termòmetre al carrer”, ha reblat.

Un altre dels alcaldes de les Terres de l’Ebre inclòs al llistat de Fiscalia és el de Deltebre, Lluís Soler (PDeCAT). Soler ha explicat, en declaracions a l’ACN, que tampoc ha rebut cap comunicació oficial de la Fiscalia i que també ho sap pels mitjans de comunicació. Soler que també acudirà a la cita quan li arribi, ha lamentat com alcalde la imatge “internacional” que està donant l’Estat espanyol. “Que es pugui oprimir donar la veu a un col·lectiu i, en aquest cas, als ciutadans catalans, en un principi de legalitat espanyola que contradiu el principi de legalitat internacional en el qual s’empara Catalunya. Això no deixa de ser una democràcia de pandereta”, ha afegit.

Soler que confia que la resolució final del conflicte vingui per la via internacional, ha deixat clar que la prioritat bàsica dels alcaldes és que la ciutadania pugui votar independentment de la seva opció. Com l’alcalde d’Amposta, el de Deltebre ha expressat que des d’aquest dimecres està rebent missatges de suport de gent que coneix molt però també de gent que no coneix gens, i que li agraeixen la valentia. “Més que actuar en valentia, que també, és un tema de responsabilitat. Tot els que ens hi vam presentar defensàvem que la gent pogués votar i així ho farem”, ha conclòs.

Dels 52 municipis que integren les Terres de l’Ebre, 38 estan inclosos al llistat de la Fiscalia així com els alcaldes de les tres EMD de Tortosa: Bítem, Campredó i Jesús.