Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Deltebre es nega a canviar els noms franquistes dels carrers

Avatar photo

La CUP va demanar canviar el nom del c/Capitán Cortés pel d'1 d'Octubre

En el Ple Municipal Ordinari d’ahir 6 de juny, la CUP Deltebre va presentar, per segona vegada, una moció per tal d’eliminar el franquisme dels carrers de Deltebre mitjançant el canvi del carrer Capitán Cortés a c/ de l’1 d’octubre. La moció va ser rebutjada gràcies als vots negatius de les 3 regidores de Compromís d’Esquerres, de la del PP i de l’abstenció de les 8 regidores de PDECAT. Només les 2 regidores d’ERC i la de la CUP van votar-hi a favor.

Cal recordar que el ple municipal de 26 de juliol de 2016, l’Ajuntament de Deltebre sí que va aprovar una moció, presentada per la CUP, sobre la retirada de la simbologia franquista dels carrers de Deltebre però, quasi dos anys després, el carrer Capitán Cortés continua dient-se així després que, segons l’Equip de Govern, es consultés al veïnat sobre si volien el canvi, o no, i que aquest, majoritàriament, decidís mantenir-lo.

Davant d’aquest fet, la CUP vol manifestar que:

  1. La qüestió central de la moció presentada era la retirada del nom del franquista Santiago Cortés, condecorat per Francisco Franco, de la via pública de Deltebre. Anunciar una proposta nova d’emplaçament del nom C/ de l’1 d’octubre és un intent d’amagar la manca de voluntat política de treure el franquisme de Deltebre. Aquest anunci és, a més a més, una mesura oportunista i improvisada per posar el carrer 1 d’octubre a un carrer amb pocs veïns.
  2. La CUP Deltebre vam demanar el vot nominal per a que cada regidora de cada grup municipal es posicionés. Amb el seu sentit de vot, totes les regidores del grup municipal de Compromís d’Esquerres i del Partit Popular, juntament amb la passivitat de les regidores del PDECAT, són CÒMPLICES de que el franquisme continuï als carrers de Deltebre.
  3. L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, va voler fer una reunió amb les veïnes abans del Ple per a consultar-les. La CUP Deltebre ens hi vam oposar però igualment vam assistir-hi per explicar que canviar el nom del carrer no implicava costos econòmics ni tràmits administratius excessius.
  4. Ens sorprèn que durant tota la legislatura l’Equip de Govern actuï sense consultar res (excepte falses consultes que serveixen per a legitimar les seves decisions prèvies) i que, en aquest cas, la consulta sigui l’argument per a evitar que el franquisme desaparegui de Deltebre.
  5. Argumentar que les veïnes no hi estan d’acord, és un intent de responsabilitzar-les d’un fet que l’Equip de Govern, i les regidores que hi van votar en contra, en tenen tota la responsabilitat.
  6. El franquisme i el feixisme MAI es consulta, simplement es combat.
  7. Negar-se a eliminar el nom del carrer Capitán Cortés és una mesura electoralista i per «quedar bé» davant les veïnes del carrer.

Per tot això, des de la CUP Deltebre anuncien que prendran les mesures legals oportunes per fer complir la Llei de Memòria Històrica i que cadascuna assumeixi les responsabilitats legals que en derivin.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Cs proposa dignificar el barri del Pilar amb set actuacions concretes

Notícia següent

ERC-Avancem denuncia el mal estat de l’aparcament dissuasiu de Cappont

Notícies relacionades