Roses blanques per a les víctimes de l’accident de Freginals en l’homenatge del territori

Les famílies demanen millores en la seguretat vial per evitar que es repeteixin aquest tipus de tragèdies

Les Terres de l’Ebre han fet, aquest divendres, un sentit homenatge per recordar les víctimes d’una de les pitjors tragèdies viàries del territori i de Catalunya, l’accident de Freginals (Montsià). Més de 300 persones s’han congregat al voltant del memorial que ha construït l’Ajuntament del municipi. Durant els parlaments hi ha hagut agraïments al treball dels cossos de seguretat i d’emergències, a la resposta veïnal d’aquells dies, disposats a ajudar en tot i per a tot, però hi ha hagut sobretot una petició clara perquè evitar que una tragèdia com aquella es repeteixi. Contanza Scarscia, representant dels familiars de les víctimes, ha fet aquesta demanda sobre la qual, un emocionat conseller d’Interior, Jordi Jané, ha confirmat que ja hi estan treballant. Ha tancat l’acte una colpidora ofrena floral de les autoritats i els familiars que han dipositat roses blanques sobre l’arbre de ferro forjat que presideix el monòlit al voral del fatídic quilòmetre 333 de l’autopista AP-7.

Més enllà del record del succés que han fet les autoritats locals, dels missatges de condol o serenitat emès per a les famílies des del Bisbat de Tortosa o dels agraïments als voluntaris i als cossos de seguretat i emergències que van treballar en l’accident de Freginals, la petició més repetida en l’homenatge a les tretze víctimes que els ha fet el territori, en el punt exacte de l’accident, a Freginals, ha estat l’increment de les mesures de seguretat i de control a les carreteres per intentar que una tragèdia d’aquestes característiques no es repeteixi mai més.

En aquest sentit, Constanza Scarascia, germana d’una de les noies mortes en l’accident, en nom de les famílies i com a representant de l’associació en què s’han unit per demanar “justícia”, la Parents of Erasmus Generation, ha fet una petició molt explícita. “No més viatges barats planejats per la nit amb imprudència a Europa, més dotacions de seguretat, més control dels nostres transport i més infraestructures modernes a les nostres carreteres”, ha dit. Scarascia ha demanat que més enllà del debat, obert arran de l’accident, sobre l’ús dels cinturons de seguretat, també es reflexioni sobre la protecció dels vehicles a partir de la imatge de l’autocar bolcat amb el sostre aixafat.

També el cònsol general d’Itàlia, Stefano Nicoletti, ha demanat que tothom, en l’àmbit de les seves competències, treballi per millorar la seguretat dels viatges en autocar amb l’objectiu de no repetir tragèdies com la de Freginals. Nicoletti ha proposat millorar el tipus de modalitats organitzatives d’aquest tipus de viatges d’estudiants, en innovacions tecnològiques als autocars que detectin en seguida “comportament anòmals” durant conducció dels vehicles, en les normes de circulació per augmentar la seguretat dels viatges nocturns de llarga distància en autocar, o en campanyes de sensibilització de l’ús del cinturó de seguretat.

“Estem segurs que entre tots farem el màxim que puguem perquè d’aquesta tragèdia, que ha acabat amb tretze joves i prometedores vides, es puguin fer un conjunt de normes que facin més segurs aquest tipus de viatge i salvin la vida d’altres persones”, ha apuntat el cònsol italià. Nicoletti, a més a més, ha fet menció a la instrucció del cas. El cònsol ha reclamat que “es faci justícia sobre les responsabilitat d’allò ocorregut” i ha mostrat confiança en la magistratura espanyola.

El Govern i la seguretat vial
El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha assegurat, amb la veu entretallada, que “no es quedaran impassibles” davant d’aquell sinistre. Jané ha explicat que juntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat s’està treballant, a partir d’un grup específic, per a què accidents com el de Freginals “siguin més difícils en un futur”. “S’ha d’intentar avançar en aquesta millora constant de la seguretat viària. De cada accident, malauradament se n’aprèn i se’n pot treure una lliçó de futur”, ha apuntat el conseller.

Homenatge al lloc dels fets
Després de visitar el Papa Francesc dilluns, les famílies de les víctimes han estat presents, aquest divendres en l’acte d’homenatge que els han ofert a les noies des de les Terres de l’Ebre. Els familiars han pogut deixar missatges de record i fotografies penjats de l’arbre de ferro forjat amb tretze magnòlies que presideix el memorial que ha ubicat l’Ajuntament de Freginals, just al voral del quilòmetre 333 de l’autopista AP-7, on es va produir el mortal sinistre. La Coral Cingles del Montsià ha amenitzat els parlaments, i també amb la música d’un clarinet i una guitarra s’ha acompanyat la colpidora ofrena floral en la qual autoritats, representants dels cossos de seguretat i d’emergències i familiars han anat dipositant roses blanques entre les branques de l’arbre forjat.