L’Ajuntament de Deltebre eleva el pressupost de 2022 a una xifra històrica

L’Arranjament de l’avinguda La Pau i l’inici del Passeig del Carrilet, els dos projectes estrella del pressupost 2022

Com ja va sent habitual, el plenari del mes de novembre de l’Ajuntament de Deltebre estarà marcat  per l’aprovació del pressupost i de les ordenances fiscals. Un pressupost que enguany s’eleva a  la xifra històrica de 20.686.672€, sent aquest el pressupost més alt de la història de Deltebre i que  contempla més despesa en inversió. De fet, aquest pressupost es 3.936.672€ superior al de l’any  anterior.  

Els 45 anys de Deltebre, que es compleixen el proper any 2022, estaran marcats per una àmplia  inversió en la millora i manteniment de la imatge de poble. Estem parlant que es destinaran més  de 9.000.000€ per assolir aquest objectiu i per complir accions que, com ha destacat l’alcalde de  Deltebre, Lluís Soler, “ens han de permetre continuar solucionant els problemes estructurals del  nostre municipi”.  

Pavimentació dels carrers durant els propers tres anys 

Entre aquestes actuacions destaquen l’arranjament de l’avinguda La Pau i la pavimentació de part dels carrers del municipi amb una inversió prevista de 3.800.000€. “Volem – ha destacat Soler – pavimentar tots els carrers de Deltebre durant un període de tres anys i aquest 2022, en el marc  dels 45 anys de Deltebre, iniciarem una actuació que és àmpliament demandada per la ciutadania i que d’anar més enllà del batxejat habitual”. 

A banda d’aquesta inversió, també cal destacar l’inici de la construcció del Passeig del Carrilet,  actuació d’1.750.000€ per al 2022, que comportarà el soterrament de la primera fase del Préstamo  entre el supermercat Maxi Dia i el Camp Nou, i permetrà habilitar un carril bici i generar nova trama  urbana a la façana nord del municipi, a banda de la millora del sistema hidràulic i les inundacions.  

Paral·lelament, també s’efectuarà una àmplia inversió, que supera els 700.000€, per a  l’arranjament de camins rurals, i es seguirà amb el procés de canvi d’enllumenat públic a LED,  completar els trams pendents del Passeig Fluvial, i també l’adequació de les voreres per a eliminar  les barreres arquitectòniques. A nivell d’equipaments, i després de tota la inversió efectuada durant  aquests darrers anys, es recuperarà el bar del Centre Esportiu del Delta per així seguir amb la  consolidació d’aquest equipament com a espai de referència.  

Més enllà de les inversions, el pressupost 2022 també beu de l’essència de la resta de  pressupostos presentats pel Govern d’Enlairem Deltebre. Parlem, en aquest cas, de la reactivació  i dinamització econòmica, les polítiques socials i la cohesió social. D’aquesta manera, i en relació amb les polítiques socials, aquesta dotació s’augmenta en un 6% respecte l’any anterior i els ajuts  es mantenen en imports superiors d’abans del COVID-19.  

L’acció comercial i l’enfocament turístic, dos partides claus per a la reactivació econòmica, es  segueixen consolidant en màxims històrics per continuar amb les diferents accions de promoció.

L’any 2022 també serà l’any, si així ho deixa la pandèmia, de la recuperació de la vida social. “De  tornar a despertar llum i color” com ha emfatitzat l’alcalde. Així, actes com el Carnaval, DeltaFira,  Mescla, Triatló, Deltebre Dansa, Festes de l’Arròs…es tornen a projectar al pressupost amb  l’esperança que es pugin realitzar amb la màxima normalitat possible.  

El pressupost d’enguany contempla una amortització d’1.100.000€ dels préstecs sol·licitats entre  l’any 2012 i 2013 quan l’Ajuntament de Deltebre no podia fer front al pagament dels seus  proveïdors. Paral·lelament, també es preveu un préstec de 4.776.065€, tot i que no es preveu  executar en la seva totalitat, per a les accions d’inversió d’arranjament i pavimentació dels carrers,  així com també 2.000.000€ provinents de subvencions.  

Congelació dels tributs municipals 

La situació actual de la hisenda de l’Ajuntament de Deltebre, on destaca la reducció de  l’endeutament dels 9.393.948€ de l’any 2014 als 3.341.544€ del tancament d’aquest any. Una  reducció de més de la meitat que permet fer front a les actuacions detallades amb anterioritat. En  aquest sentit, l’alcalde ha destacat que “durant tots aquests anys hem augmentar la inversió en  equipaments i en infraestructures, també hem dotat el municipi de més i millors serveis i tot això  s’ha pogut impulsar sense haver de pujar els tributs municipals. Al contrari, aplicant bonificacions  i, en alguns casos, reduint taxes i tributs en conseqüència a la gestió realitzada”. 

Les ordenances fiscals per a l’any 2022 que es duran a aprovació del plenari contemplen, per tant,  la congelació de tributs municipals. El plenari municipal es celebrarà aquest dimecres 10 de  novembre, a les 21.30 hores, i es podrà seguir pels canals de difusió habituals que ofereix el  consistori.