Agricultura inverteix més de 2,5 MEUR en la preservació del mol·lusc del delta de l’Ebre

L'objectiu és consolidar una producció aqüícola sostenible i de qualitat

Pla general d'unes muscleres del delta de l'Ebre. Imatge publicada el 2 de març del 2019 (horitzontal)
La direcció general de Pesca i Afers Marítims del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha invertit en els últims 3 anys més de 2,5 milions d’euros en la preservació del sector del mol·lusc del delta de l’Ebre. L’objectiu d’aquest pla és consolidar una producció aqüícola de qualitat, sostenible i integrada en les badies del delta, tot permetent als aqüicultors gestionar millor els seus productes. Entre les accions de suport al sector posades en marxa, destaca la Taula de Cogestió de l’Aqüicultura del Delta de l’Ebre, que celebrarà la seva quarta reunió el 6 de març a Tortosa.
Des de la seva creació, el febrer de l’any passat, la Taula ha propiciat un espai de debat entre tots els seus membres —aqüicultors, pescadors, científics i personal de l’Administració— i ha impulsat diverses mesures, com ara l’elaboració d’un anàlisi de l’estat del sector o la segona campanya de recollida de dades ambientals i hidrodinàmiques de la badia del Fangar.

A part, la direcció general de Pesca i Afers Marítims convoca ajudes, en el marc del Fons Europeu Marítim Pesquer (FEMP), destinades a fomentar les inversions productives en aqüicultura, així com les actuacions de comercialització, transformació, assessorament i recerca relacionades amb el sector.

Així, entre 2017 i 2018, es van aprovar 32 sol·licituds d’ajuts adreçats a l’àmbit del musclo del delta de l’Ebre, equivalents a 870.000 euros, que van generar una inversió d’1,6 milions.

D’altra banda, també es van contractar assegurances subvencionades per combatre les pèrdues provocades per les altes temperatures dels estius. Aquest projecte, destinat als productors de musclo del delta, cobreix la producció i cria d’aquesta espècie.

Pel que fa al pla d’acció integral contra la regressió del delta de l’Ebre, la direcció general de Pesca i Afers Marítims ha impulsat diverses reunions per posar en contacte les administracions escaients amb els productors de musclo. A partir d’aquesta iniciativa, s’ha establert una connexió permanent directe del riu cap a la badia del Fangar amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aigua.