Manel Masià, candidat a l’alcaldia d’Amposta per ‘Junts per Amposta’: “Presentarem un projecte renovat i amb molta ambició”

Manel Masià, candidat a l'alcaldia d'Amposta per 'Junts per Amposta'.

-Vostè s’ha presentat com a candidat de Junts per Amposta a l’alcaldia de la ciutat per les properes eleccions municipals de 2019. Què és el que el seu equip pot aportar a diferència dels altres?

Com es diria en termes futbolístics, hem estat quatre anys a la banqueta i això ens ha anat bé per a repensar i per a refer el projecte. Han passat diverses coses tant a nivell local com nacional i això ens ha anat bé per agafar nova empenta, noves il·lusions i noves ambicions. Hem estat treballant i hem fet propostes en temes empresarials, comercials, d’emprenedors, culturals, socials i  sanitaris. Així que podrem presentar un projecte renovat i amb molta ambició. Tot està pensat per a Amposta, per portar-la més enllà.

En quins àmbits creieu que Amposta necessita millorar?

Amb el tema de generació de feina, però no de generació de feina via subvencions; que això ho estan fent molt bé, però creiem que és menjar per avui i gana per demà. Crec que a l’àmbit empresarial, l’ajuda i l’acompanyament de l’emprenedoria no està massa ben resolta. “Amposta Empresa” s’ha de repensar.

Nosaltres també estem intentant repensar com l’Ajuntament parla en les entitats i les persones. S’ha de buscar una altra manera de relació on tothom sigui important i l’Ajuntament ajudi a les persones. L’Ajuntament i l’equip de govern fan una comunicació genial però s’hauria de fer un altre tipus de tracte, més de tu a tu, i crec que a l’hora de fer tràmits, i papers burocràtics no passa. S’hauria de fer l’ajuntament més àgil.

Què portarà el vostre programa electoral?

Portarà el que nosaltres diem l’Amposta magnètica. Aquests quatre anys a la banqueta ens permeten fer propostes sobre tots els àmbits per repensar Amposta i portar-la més enllà. Volem fer un salt, no actuar ara per al present sinó preparar-la per al futur perquè venen una sèrie de canvis i entenem que ens hem d’avançar una mica per posar una bona base i estar preparats. Crec que fins ara només s’han anat posant pegats en moltes coses. Hi ha atur i des de l’equip de govern han fet ocupació de tres mesos, no s’ha fet una base sòlida.

Quant al tema cultural s’ha fet molta activitat, però el projecte que nosaltres volem presentar és més sòlid en certes actuacions molt potents on hi hagi molta participació.

Se preveu que tindrem una societat amb gent més gran, això significa que hi haurà gent jove però que serà gran, potser ja estarà jubilada. Vam presentar una moció de “Bon dia”, que és acompanyar a la gent gran que està sola, està des de l’Ajuntament i és un tracte més humà i aquest acompanyament crec que és un gran exemple, veig que en un futur hi haurà molta gent gran i per tant preparo les estructures de l’ajuntament i els hi dic que els acompanyarem.

A nivell econòmic l’emprenedoria de la gent cada cop haurà de ser més important, cada cop hi haurà menys feina. Hi ha una frase d’un professor meu que deia “els vostres pares van treballar tota la vida en una feina, vosaltres de mitjana treballareu en set empreses diferents i els vostres fills en set projectes a la vegada”. Això és un canvi i la ciutat s’ha de preparar. Ho ha de fer en ajudes a emprenedors, en una oferta formativa de qualitat. Al comerç també se la d’ajudar molt a fer el canvi de xip. Cal adobar el terreny, com per exemple els polígons que no tenim ocupats per tal que les empreses se puguin implantar i pugui haver molta més activitat econòmica.

Com definiríeu la política actual de la ciutat? 

Hi ha una majoria absoluta que, tot hi que ha criticat molt les majories absolutes anteriors, segueix fent algunes coses igual. Crec que les majories absolutes no són beneficioses per al poble perquè al final s’ha de buscar el bé comú i això s’aconsegueix treballant d’una manera més transversal i informant bé a la gent del que se vol fer. Ja que, en una majoria absoluta, com que tens la llibertat de fer el vulguis, fas el que vols i com vols.

Diuen que són molt transparents, diuen per exemple: ”hem posat càmeres als plens i els retransmetem en directe”, per a mi i el meu equip la transparència és que algú se presenti a unes proves a l’Ajuntament i sàpiga que agafaran al millor, i això no ha passat.  Han d’haver jurats imparcials sense intervenció del polític, el mateix amb les contractacions… Tenim propostes sobre com millorar i que no hi hagi ni la menys ombra de dubte de què allò s’està fent bé i per bé.

Durant la visita d’Artur Mas a Amposta, a l’auditori vau explicar que voleu que Amposta lideri la comarca del Montsià. 

Vam dir que liderés la comarca del Montsià i un canvi de rumb on deixem de queixar-nos i treballem per poder liderar les Terres de l’Ebre. Som una de les zones més pobres de Catalunya i on hi ha problemes sobretot d’infraestructures. No obstant, tenim molt de potencial i hem d’analitzar bé què tenim i on volem arribar. S’han fet plans estratègics que molts cops estan al calaix. Els hem de treure, treballar-los i tirar endavant idees entre tothom.

Tenim un projecte ambiciós que parla de tots els temes i volem bàsicament treballar pel bé comú, ja que, és una cosa que sovint se critica als polítics. Hem de ser més generosos, hem d’intentar mirar més amplament. Molts cops he escoltat a Adam que ha fet alguna cosa perquè ho portava al programa polític i jo penso, tocava ara? Per exemple fer la compra de l’antic col·legi de les Monges, que no ho critico, però toca ara fer-ho, o val la pena arreglar cinc carrers més i posar diners a la indústria?  O per exemple, toca fer una festa quan hi ha gent que encara no té resolt el tema econòmic?

Des de l’Ajuntament s’estan duent a terme projectes que potser finalitzen l’any 2020, si sortíssiu elegits com a equip de govern, els hi donaríeu continuïtat?

El tema de la façana fluvial ens sembla perfecte donar-li un impuls, el tema de l’enllumenat també, però ja hauria d’estar fet. S’hauria de millorar l’agilitat i anar una mica més enllà. S’estan posant llums led però a Amposta hi ha zones amb deficiències on se pot fer un salt més. Els punts de recàrrega elèctrica també bé, però trobem a faltar carrils bici, i volem preguntar molt a la gent, fer enquestes i presentar propostes series.

El darrer procés participatiu que ha fet l’equip de govern ha estat dut a terme per una empresa externa i no entenem per què no ho ha liderat un regidor. Crec que l’equip de govern està fent bé coses que s’havien de fer, com per exemple els pressupostos participatius o la façana fluvial; que s’havien de fer i estaven parades. També veníem d’una època de crisi molt gran, havia augmentat l’atur i havien disminuït l’alta a la Seguretat Social. Així és com va governar l’alcalde Ferré, en una situació molt precària, i és un mèrit que fes la residència d’avis i moltes altres coses. Però ells estan governant amb molts de diners i això se nota. Sense diners és molt difícil perquè has de prioritzar i ara ho estan fent tot.