Adam Tomàs, alcalde d’Amposta i candidat a la reelecció per ERC: “Hem transformat la forma de fer política a Amposta i ara l’Ajuntament és de tothom”

Adam Tomàs, alcalde d’Amposta i candidat a la reelecció per ERC.

Que és fer política per a Adam Tomàs? 

Significa implicar-se. Jo me vaig implicar en política precisament per això. Perquè quan hi ha coses que consideres que no van bé, tu tens dos opcions: pots quedar-te a casa, que ara encara és més fàcil pel tema de les xarxes socials, que s’utilitzen com a altaveu; o bé et pots implicar. A mi l’any 2003 em va motivar ficar-me en política el tema del transvasament. No entenia que el govern d’Amposta no s’hi oposés. I, bé, vaig fer-me militant d’Esquerra perquè vaig considerar que era el partit que més s’implicava en la defensa dels interessos del territori. En definitiva, fer política, entenc que significa passar de la passivitat a l’acció per canviar coses.

Com ho aplica a Amposta?

Amposta tenia una majoria absoluta de feia molts anys, hi havia un enquistament. A partir de 2010, vaig fer un pas a la política municipal, quan van proposar-me encapçalar les llistes i vaig començar a treballar per transformar la forma de fer política al municipi.

La idea de canvi està implícita a l’alternança de governs. Vull dir, amb tot,  què li  ha aportat Adam Tomàs a la ciutat.

Més enllà d’accions concretes parlaria d’un global i diria això, li hem aportat una nova concepció del que ha de ser la política vers la ciutat. Abans era molt difícil destriar el govern municipal del partit polític que governava. Nosaltres hem transformat la forma de fer política a Amposta i ara l’Ajuntament és de tothom. L’equip de govern està al servei de la ciutadania i no a la inversa. A més, hem ficat al centre de la política a les persones que viuen a Amposta. Qui dirigeixi l’Ajuntament haurà de continuar treballant així. D’altra forma, la ciutadania els recordaran que estan aquí perquè els recursos que es gestionen a Amposta retornen al màxim a la ciutadania. Hi ha un abans i un després en la mentalitat de la gent.

Expliqui’ns una mica els principals eixos del projecte amb què es presenta a la reelecció a Amposta estes municipals 2019.

Continuarem treballant per la dinamització econòmica des de l’Àrea de polítiques d’ocupació i empresa, que és la que més creixement ha tingut. Des de l’atenció a les persones, l’Ajuntament d’Amposta casi destina un milió d’euros en serveis social, volem continuar així. L’eficiència energètica seguirà essent un puntal del projecte. Esports i turisme. I, evidentment, continuarem treballant per créixer el pressupost de forma eficient. Volem treballar també el que és l’educació des d’un punt de vista transversal. La nostra voluntat, en matèria d’habitatge és tenir un parc de mínim 350 habitatges a preu assequible. Recuperar patrimoni, estem treballant enèrgicament en l’escola d’art. Acabarem les obres que estan en marxa i mirarem de seguir creixent en infraestructures.

Si hagués de resumir la seva candidatura en 3 valors, quins serien?

Dedicació, honradesa i transparència.

Entenc que amb tot això vol fer créixer el municipi. Quines són les mancances que detecteu actualment al municipi? 

Pot sonar a retret, tot i que, després de quatre anys, no ho hauria de ser. Però, el cert és que encara ens trobem en la necessitat de treballar per una visió molt futurista d’Amposta. És a dir, tot allò relatiu a l’eficiència energètica, noves tecnologies. Però, en canvi hem de treballar paral·lelament en les necessitats i dèficits d’inversió que fa molt temps que no s’han executat. Parlo de clavegueres, fluvials, etcètera que no s’han actualitzat en mandats anteriors. Tens dos realitats tant diferenciades, que, per exemple, pensar en fer basses de laminació per recollir l’aigua de pluja per a regar quan encara tens fluvials connectats a clavegueres, o al revés, o d’altres que encara fan cap al riu, doncs es fa difícil. O, plantejar-te ficar enllumenat, o domòtica, quan encara va en dos calbes en aïllant a la paret. O, parlar d’omplir els polígons industrials quan encara no hi ha fibra òptica.

Com les resoldríeu en termes concrets? 

Per implementar el nostre projecte de fer d’Amposta una ciutat moderna, hem de fer un pla urbanístic d’actuacions bàsiques que serà molt car. A més, s’executaran obres que després no es veuran. Per exemple, haurem de soterrar cables aeris al casc antic.

Quines són les seves prioritats pel municipi?

Aglutinant el que hem dit, diria que són la ciutadania, el patrimoni i l’economia d’Amposta.

Com preveu que afectaran les eleccions generals i la situació del país a les eleccions de maig?

Crec que són eleccions diferents i crec que la ciutadana les discrimina molt. Però, en estos moments sí que és cert que per la proximitat dels comicis i per l’atmosfera política que vivim, en línies generals hi ha una realitat que ho engloba tot. Penso que la gent vol que hi hagi una força política a Madrid que sigui igual a la que hi haurà al país. Per representar els nostres interessos. En este sentit, penso que és significatiu que ERC ha fet rècord de llistes a les municipals.

A tot cas, sí que és cert que hi haurà una correlació. Hi haurà rècord de vot i que els vencedors, voldran traslladar la victòria a Catalunya

És difícil reeditar la majoria absoluta. Sobre futurs pactes de govern, una reflexió.

Bé, en estos moments els pactes es plantegen complexos. M’explico, hem exercit una majoria absoluta com si no la tinguéssim, hem tingut en compte a la resta de grups en l’aprovació pressupostària. Però els últims anys s’ha creat un ambient tens, que ens han distanciat els uns dels altres. No hi ha hagut un model de ciutat, tampoc una oposició constructiva. En canvi s’han produït sortides desagradables, que no em fan mal a mi, sinó a les institucions d’Amposta.

Dit això, tenim l’obligació de fer el millor per a la ciutat. Per tant, si no assolim la majoria absoluta i hem de treballar en pactes, probablement ens basarem en la confluència programàtica.