Amposta continua treballant per l’eficiència energètica

Tomàs assegura que poden arribar a estalviar entre 400.000 i 500.000 euros anuals

Des de l’ajuntament d’Amposta aposten per l’eficàcia energètica i per això l’any 2015 van contractar un equip d’enginyers perquè fessin un anàlisi real de les necessitats de la ciutat i van redactar un projecte global que suposava una inversió en l’enllumenat públic d’uns 3, 5 milions. Feia referència al canvi de faroles, a l’obra civil per eliminar postes i elements aeris, al canvi de cablejat i a la implementació de gestió a través de noves tecnologies.

L’any 2016 ho van presentar al concurs FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament) per tal què se’ls hi subvencionés, almenys una part, però per falta de pressupost no se’ls va atorgar cap ajut. Des de l’ajuntament, remarquen, que ho van tirar endavant igualment perquè suposava un 75 per cent d’estalvi. El proper any, tornaran a presentar el projecte perquè, expliquen, poden acabar reben 1.200.000 euros de subvenció.

En aquests moments s’ha finalitzat la primera actuació del projecte que ha consistit en la substitució de l’enllumenat del Pla d’Empúries, del Grau i de les quintanes en què s’han invertit 382.900 euros. “Vam començar per allí perquè hi havia vapor de mercuri que està prohibit. El projecte s’ha allargat perquè també vam haver de canviar el cablejat, ja que, feia més de 50 anys que estava”, apunta, Pau Cid, regidor de noves tecnologies i eficiència energètica.

També està conclosa la fase dos del projecte, en la qual s’ha fet la instal·lació elèctrica i el canvi d’enllumenat a la zona nord-est i centre de la ciutat  per valor de 509.900 euros i s’han adquirit faroles clàssiques i decoratives per valor de 73.000 euros.

Des de l’ajuntament preveuen adjuntar l’any vinent, al 2019, l’actuació tres que se durà a terme al centre del nucli urbà per un valor de 507.000 euros. Calculen també que al 2020 realitzarien el canvi a la zona dels Xiribecs, de l’avinguda Catalunya i del carrer Sebastià Joan Arbó amb una inversió de 515.000 euros. I per últim, la cinquena actuació, expliquen, finalitzaria al 2021 i se duria a terme al polígon de Tosses, a la zona Valletes, a l’Oriola i a la zona del Cementiri que seria la part més gran i s’invertirien 941.000 euros.

Adam Tomàs ha assegurat que en les intervencions que s’han dut a terme ja s’ha demostrat eficiència energètica. “A la zona del grau tenim un estalvi real del 61,8%, al pla d’Empúries tenim  un estalvi real del 77, 23%, i al Poblenou tenim un estalvi real del 43,46%”, explica, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs.

A més, Tomàs ha volgut destacar els 7 mil euros anuals que s’estan invertint a l’hospital que, diu, estan suposant un estalvi del 80% a cada planta que se substitueix l’enllumenat que hi havia clàssic per LED.  També ha ressaltat el fet d’haver posat bateries de condensadors en diverses dependències de l’ajuntament com per exemple, a la Biblioteca Municipal, a la Residència d’esportistes i a algunes escoles, ja que, assegura, s’estalvia molt. “El cost de la seva instal·lació ha estat de 20.000 euros i aquesta xifra és la que s’estalvien anualment pel fet d’haver-les implantat”, apunta, Adam Tomàs.

L’alcalde ha destacat que quan estigui tot implementat suposarà un estalvi anual d’entre 400.000 i 500.000 euros, uns 2 milions d’euros d’estalvi per legislatura que, diu, permetrà invertir en altres millores. El regidor d’eficiència energètica, Pau Cid, també ha volgut remarcar que no només és l’estalvi, sinó també adequar l’enllumenat a les noves normatives.