Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Adam Tomàs, alcalde d’Amposta: “Hem posat les persones al centre de la nostra gestió”

Adam Tomàs, alcalde d’Amposta. CEDIDA

El passat mes de juny va fer un any que va prendre possessió, per segona vegada, com a alcalde d’Amposta. Com valora aquest primer any de mandat?
No ens enganyarem. Ha estat un any i mig difícil. Sobretot a partir del març del 2020. L’esclat de la pandèmia mundial ha afectat de manera directa en els projectes que ens havíem marcat com a prioritaris en començar el mandat. No hi renunciem, però sí que els hem hagut de replantejar en el temps. Perquè amb l’Estat d’Alarma i l’afectació sobre les famílies i els negocis de la ciutat que això ha suposat, la nostra prioritat ha passat a ser atendre les seves necessitats i posar les persones al centre de totes les nostres decisions per continuar fent d’Amposta la millor ciutat per viure. Una ciutat moderna, diversa, inclusiva, solidària, amb igualtat d’oportunitats, respectuosa amb el medi ambient i que aposti pel desenvolupament sostenible, en definitiva volem mantenir la llarga mirada però atenent més que mai les necessitats immediates.

Com comentes, des de fa uns mesos la vida política, econòmica i social del municipi gira entorn a la Covid-19. Com s’està gestionat la crisi sanitària des de l’Ajuntament?
Com dèiem abans, hem posat les persones al centre de la nostra gestió. Com? Escoltant les seves necessitats i intentant donar-los-hi resposta de la manera més eficient i eficaç. El primer que vam fer va ser crear l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania i l’Empresariat amb un advocat per assessorar a tothom qui necessités accedir a ajudes de l’Ajuntament o d’altres administracions superiors. Aquesta persona va treballar coordinadament amb diferents àrees de l’Ajuntament, en especial Serveis Socials i Polítiques Actives d’Ocupació. A més, des d’aquesta oficina es va fer una tasca important de difusió de totes els ajudes (tant ordinàries com extraordinàries) que s’anaven convocant. També en un primer moment vam suspendre el cobrament de totes les taxes dels serveis que no s’estaven prestant (llar d’infants, mercat exterior, piscina i gimnàs municipal,…) i vam preparar la convocatòria de les nostres ajudes covid al teixit empresarial, d’un màxim de 500 euros per negoci o autònom, que va beneficiar a 214 negocis i persones autònomes amb un total de 77.000 euros. Vam ampliar fins als 100.000 euros la partida d’ajuts d’urgència social i fins a 18.000 el del tiquet fresc. També van destinar 12.000 euros d’ajudes a la contractació de músics i DJ perquè els restaurants i bars poguessin fer actuacions en directe quan ja van poder obrir durant l’estiu. Vam atorgar 50.000 euros per subvencionar entitats i empreses de lleure perquè fessin estades d’estiu per als infants i joves de la ciutat. I vam ampliar el conveni amb la Federació de Comerç d’Amposta de 2.000 a 8.000 euros, entre d’altres.

Quins nivells d’afectació ha tingut la Covid-19 a Amposta?
A data 6 de novembre estem, segons la pàgina dadescovid.cat, del departament de Salut, amb un risc de rebrot de 739 punts. La corba de contagis està baixant respecte el que hem viscut les darreres setmanes, quan hem superat els 1.700 punts, però en cap cas podem dir que estem bé. L’índex de contagi continua sent alt i cada dia ens arriben xifres altes de PCR positives. Per això no hem d’abaixar la guàrdia i hem de continuar sent estrictes amb el compliment de les mesures de seguretat.

Què ha estat el més complicat de tota aquesta gestió?
Gestionar la incertesa constant en la que vivim. I acceptar que ens toca prendre decisions que fa un any no hauríem pensat que havíem de prendre però que la pandèmia mundial ens ha obligat a prendre. Com per exemple la modificació d’ordenances amb la recuperació d’un 5% de la baixada que vam fer a l’IBI (que continua estant molt per sota del 2015), la reestructuració de la taxa d’escombraries, igual que han hagut de fer molts municipis per l’augment del cànon de l’agència catalana de residus, i la creació de la taxa de cementeri. I ho hem fet convençuts de que és absolutament necessari dotar-nos de recursos per atendre les necessitats que tindrem l’any vinent i ajudar aquells que més ho necessiten, per això cal que aquells que podem aportar, ho fem. Això és el que fa un govern d’esquerres. Per al 2021 hem millorat la recaptació i entenem que hi hagi gent que encara no ho hagi acabat de comprendre, però els demanem un vot de confiança. I que ens exigeixi que aquesta pujada d’impostos (que és d’uns 35 euros anuals de mitjana per família) reverteixi de forma directa sobre la millora de la ciutat i de la seva qualitat de vida. Nosaltres estem convençuts que ho farà.

Creu que, en general, els ampostins i ampostines estan complint amb les mesures que se’ls demanen?
Sí. Crec que la majoria de gent actua amb responsabilitat i ha limitat la seva vida social. Sempre hi ha excepcions, com a tots els llocs i com en totes les situacions, però crec que la gent cada dia més està sent més responsable i tots tenim clar que d’això no ens en sortirem si no remem tots en la mateixa direcció.

Des de l’Ajuntament heu atorgat ajuts per al teixit econòmic afectat per la crisi de la Covid-19. En total s’han atorgat 76.811,87 euros a les 214 persones que van presentar la documentació dintre del termini de convocatòria. Hi haurà més ajudes directes com aquesta?
Sí. Al 2021, un cop tinguem aprovat el pressupost definitivament, traurem una altra convocatòria d’ajuts directes per als negocis i autònoms i autònomes que s’han vist afectat per aquest segon tancament. Estem estudiant perquè siguin d’un màxim de 1.000 euros per negocis i també estem mirant ampliar les ajudes que ja tenim per donar cabuda també a famílies afectades econòmicament per la situació del covid.

També heu ampliat en 2.000 euros, i ara ja és de 8.000, el conveni de col·laboració anual amb FECOAM per a l’impuls del teixit comercial de la ciutat. Com està actualment l’activitat econòmica del municipi?
No s’ho està passant bé. Les restriccions estan afectant tothom i per això ens hem posat al seu costat per oferir-los totes les ajudes que estan al nostre abast. Malauradament, l’Ajuntament no podrà salvar tothom. Tant de bo ho poguéssim fer, però no disposem d’aquests recursos. Sí que estarem al seu costat, des de la nova àrea de Desenvolupament Social i Econòmic per assessorar-los, ajudar-los a tramitar ajudes d’altres administracions i dissenyar polítiques de promoció i sobretot reclamant políticament a les administracions que tenen capacitat que posin més recursos als ajuntaments per poder atendre totes estes necessitats.

En el seu discurs d’investidura assenyalava que continuarien la feina engegada en el mandat anterior per, entre d’altres, seguir amb la recuperació del patrimoni històric i arquitectònic, millorar les infraestructures de la ciutat i liderar les polítiques d’ocupació i empresa de la comarca. Ara mateix, amb el canvi d’escenari que tenim, quins són els projectes prioritaris del govern d’Amposta?
Com ja he dit abans, no volem renunciar a cap de les actuacions incloses al Pla d’Acció Municipal (PAM) 2019-2021. Si estan en aquell document, són prioritàries i necessàries per a construir l’Amposta que volem. Però el que es veurà modificat en serà la temporització. Segurament no les acabarem quan voldríem i això és el que hem hagut d’acceptar. Però si hem d’escollir allò que és imprescindible, diria que la recuperació de la façana fluvial com a actuació en recuperació de patrimoni; la finalització del projecte de renovació d’enllumenat, i el pla de millora de carrers, que ha de renovar el ferm, el clavegueram i millorar la urbanització dels carrers en pitjor estat.

Un total de 34 propostes han passat a la fase de votació del procés de pressupostos participatius Tu fas Amposta! on l’Ajuntament destinarà 150.000 euros del pressupost del 2021. Quina valoració fa de les propostes dels ampostins i les ampostines? Vostè, com a ampostí, en votarà alguna?
La valoració és molt bona, perquè moltes persones han participat activament en la fase de propostes per tal de fer arribar a l’Ajuntament què és el que creuen que fa falta a Amposta. Les 34 que han sigut considerades vàlides per la comissió tècnica seguint uns criteris objectius i són les que passen a la fase de votació. Totes són interessants, només pel simple fet que han sortit de la ciutadania. Això són els pressupostos participatius, que tothom hagi tingut l’oportunitat de fer la seva proposta. I sí, votaré les tres propostes que considero més interessants per a la ciutat. Però no diré quines són. Només aprofito per animar a tothom a que voti.

Per acabar, com a alcalde, quin missatge donaria als ampostins i ampostines en aquest moment?
Que confien amb nosaltres. Estem prenent tots les decisions amb màxima responsabilitat i respecte. Si les prenem és perquè creiem fermament que és el millor per a les nostres veïnes i veïns. Que no es creguin tot allò que els arriba per xarxes socials. Que si tenen qualsevol dubte sobre la nostra gestió que contactin amb mi o amb qualsevol dels altres 15 regidores i regidors de l’equip de govern que estarem encantats d’atendre’ls i donar resposta a les seves demandes. I sobretot que es cuidin i cuiden als seus.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Policia Local de Blanes posa 151 denúncies per saltar-se el toc de queda i el confinament municipal

Notícia següent

Moren dues persones en una casa de Torrelles de Foix per la mala combustió d’un generador elèctric

Notícies relacionades