Sant Pere de Ribes distingit amb el segell infoparticipa a la qualitat i transparència de la comunicació pública local

El web municipal ha obtingut el reconeixement amb un 92% de compliment dels indicadors que s’avaluen

0
121
Imatges del regidor de Règim Intern, Fran Perona, recollint el diploma acreditatiu, al costat del secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, Jordi Foz, la directora del LPCCP de la UAB, Amparo Moreno, i la rectora de la UAB Margarita Arboix. Foto: Aj. SPdRibes
Cosum Gencat BLAU (juny 2019) 728×90

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha estat rebut el segell Infoparticipa 2018, que reconeix les bones pràctiques de la institució en matèria de qualitat i transparència en la comunicació pública local a través del seu web municipal. Concretament ha aconseguit un compliment del 92% dels indicadors que es mesuren per obtenir la certificació i es converteix actualment en l’únic ajuntament de la comarca del Garraf amb aquesta distinció i l’assoliment dels estàndards previstos. L’acte de lliurament dels guardons va ser el passat dimecres 13 de març, a la Sala d’Actes del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), al qual hi va assistir el regidor de Règim Intern, Fran Perona.

El Segell Infoparticipa és una certificació que atorga el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP), un grup de recerca de la UAB, com a reconeixement a les bones pràctiques que es posen de manifest als webs de les administracions públiques locals de Catalunya. Per fer possible l’anàlisi, el LPCCP utilitza 52 indicadors en el cas dels ajuntaments, 49 pels consells comarcals i 47 per a les diputacions, que analitzen qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com gestionen els recursos econòmics, quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana. Anteriorment, des de 2013 a 2015, eren 41 els indicadors a mesurar. A partir de 2016 es varen endurir els requisits i van augmentar els paràmetres fins a 52, amb la corresponent baixada dels percentatges.

Aquesta edició un total de 110 administracions han rebut distincions (105 segells i cinc mencions), només un 10,8% dels ajuntaments dels 947 municipis catalans han obtingut el segell, i el 79% ni tan sols han aprovat l’avaluació realitzada. L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha assolit aquesta certificació per primera vegada, si bé al llarg de les diferents edicions ha augmentat progressivament el seu marge de compliment. Si el 2013 era de tan sols el 31,3%, el 2015 s’enfilava fins al 82,93%, que va ser l’últim any on s’analitzaven 41 aspectes del web municipal. L’any següent, amb l’ampliació dels paràmetres a 52 i amb més criteris d’exigència quant a continguts i accessibilitat, disminuïa el seu índex d’acompliment fins al 53,85%. No ha estat fins aquesta darrer avaluació corresponent al 2018 que s’ha pogut obtenir la màxima distinció per confirmar l’aposta ferma de l’executiu respecte a la transparència i l’accessibilitat de la informació pública a l’abast de la ciutadania.

L’origen del segell es remunta a l’any 2012, quan es crea el Mapa de les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local a Catalunya, que analitzava per primer vegada les webs dels 947 ajuntaments catalans. A partir del 2013, gràcies al finançament del Ministerio de Economia, s’ha pogut continuar analitzant els ens locals, millorant els barems que es fan servir i ampliant els criteris a analitzar, amb l’objectiu de complir amb els preceptes contemplats en la Llei de Transparència de 2014. Com a resultat, el Segell Infoparticipa classifica als ajuntaments en funció del percentatge de compliment dels indicadors i atorgant la distinció únicament a aquells ajuntaments que obtinguin una puntuació igual o superior al 90%.

FER UN COMENTARI