Política

Puigdemont lamenta que la UE no s’hagi implicat per acabar amb l’exili dels independentistes

Comín diu que Espanya no és una democràcia “homologable” a la resta de democràcies europees

L’expresident Carles Puigdemont ha assegurat que la fi de l’exili no ha arribat “gràcies” a les institucions europees, sinó per la feina feta per Junts. “L’etapa de l’exili es clourà a partir de la setmana que ve, però no pas gràcies als esforços de la Unió Europea, sinó perquè els catalans ho hem posat com a condició per donar suport a l’actual govern espanyol”, ha dit aquest divendres des de Lovaina (Bèlgica), en la presentació de la versió neerlandesa del llibre ‘Cartes des del cor d’Europa’ del candidat de Junts al 9-J, Toni Comín.

En l’acte, el cap de llista de la formació ha criticat la “mala qualitat” de la democràcia espanyola i ha afirmat que aquesta no és “homologable” a la resta de democràcies europees.

El cap de llista de Junts per a les eleccions europees del 9-J, Toni Comín, s’ha acompanyat de l’expresident Carles Puigdemont i del ministre-president de Flandes, Jan Jambon, en la presentació de l’edició en neerlandès del seu últim llibre.

En l’acte, Comín ha fet valdre que Flandes i Catalunya són dues nacions que “ho tenen tot per ser un estat” —territori, població, llengua, una capital internacional—, però que no ho són. “Els estats europeus, grans i mitjans, comparteixen una sèrie de condicions, i hi ha molt poques regions a Europa que les compleixin i no siguin un estat […] Catalunya és una d’aquestes i Flandes, una altra”, ha defensat.

En aquest sentit, al seu torn, Puigdemont ha reivindicat la “veu pròpia” de les nacions sense estat i ha alertat que Europa “no es pot construir només amb la mirada dels grans estats o els grans partits polítics”. “Europa és un projecte en construcció, i segurament sempre serà així, i el desafiament que tenim no és completar de manera definitiva el projecte europeu, sinó de quina manera el construïm i amb qui: si acaba convertint-se en un ‘superestat’ que centralitza i uniformitza o si és una federació d’identitats múltiples que es posen a disposició d’un objectiu comú”, ha indicat.

 

“És molt dramàtic que Espanya avui no té una democràcia homologable a les grans democràcies europees”

El número 1 de Junts a les europees ha arrencat el seu discurs durant la presentació de la versió neerlandesa del llibre amb un “agraïment” a Lovaina, el poble flamenc, i a la formació del ministre-president Jan Jambon, per haver-los “acollit” quan van marxar a l’exili fa prop de 7 anys.

Comín ha explicat que en el llibre, que és un recull d’articles, ha volgut exposar el “xoc entre dues excepcions”. Per una banda, “l’excepció” que Catalunya no sigui un estat malgrat “tenir-ho tot per ser-ho” i, per l’altra, “l’excepció espanyola”.

El cap de llista de Junts ha criticat que Espanya “és l’únic estat d’Europa que va tenir un règim feixista i no el va derrotar” i, segons ha indicat, aquest fet “explica la mala qualitat de la democràcia espanyola”. “Això explica que la transició no va ser una veritable transició a la democràcia i explica que els jutges espanyols, com hem pogut comprovar, no tinguin res a veure amb els belgues”, ha assegurat. “És molt dramàtic que Espanya avui no té una democràcia homologable a les grans democràcies europees”.

El candidat de Junts ha defensat que la “mala qualitat” de la democràcia espanyola també explica que Espanya “tingui una dificultat estructural per integrar la seva diversitat cultural” i ha reivindicat que la independència “no és un projecte de separació, sinó de fraternitat” amb la resta de pobles d’Europa, “especialment” amb el flamenc.

Mendo

Missatges recents

Mor el conductor d’una moto en caure a una plaça

Un home de 61 anys ha perdut la vida després de patir una caiguda de…

3 hores fa

El Museu de Tàrrega Urgell exposa la nova sèrie de pintures abstractes

L’artista holandès Karel Stoop presenta aquests dies al Museu Tàrrega Urgell el seu nou recull…

3 hores fa

Un home quadruplica la taxa d’alcohol i es queda adormit al volant

Un home, de 46 anys, es va quedar adormit aquest diumenge al volant del seu…

3 hores fa

La zona de relax dels Serradells d’Andorra reobrirà el 25 de juny

El Centre Esportiu dels Serradells recupera la zona de relax després de gairebé sis anys…

3 hores fa

Les línies de Rodalies afectades pel robatori de coure recuperaran la normalitat aquest dilluns

Les línies R3, R4, R7 i R12 de Rodalies de Catalunya recuperaran la normalitat aquest…

4 hores fa

Ferit crític un motorista en xocar contra un cotxe

Un motorista, un home d'aproximadament 36 anys, ha resultat ferit crític aquest diumenge, després d'haver…

4 hores fa

Esta web utiliza cookies.