Morella presenta el 54 Sexenni a Tortosa

L’acte ha donat a conéixer aquesta festa d’Interés Turístic Nacional i Bé d’Interés Cultural Immaterial a les Terres de l’Ebre

0
816

Morella ha presentat el 54 Sexenni a Tortosa aquest matí. Aquest acte serveix per a donar a conéixer aquesta festa extraordinària que se celebra cada sis anys a les Terres de l’Ebre i fomentar l’afluència de visitants d’aquesta zona al Sexenni des del 18 fins al 27 d’agost, per la qual cosa l’intercanvi de visitants entre ambdues ciutats és constant. Cal recordar que el Sexenni de Morella és una festa declarada Festa d’Interés Turístic Nacional i Bé d’Interés Cultural Immaterial.
Tortosa i Morella pertanyen al Consorci dels Tres Reis junt amb Alcañiz, per la qual cosa col•laboren en la promoció d’aquestos tres territoris molt propers i que comparteixen moltes característiques culturals i turístiques. Així, a l’acte han acudit l’Alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, el regidor de Festes, Domingo Tomàs, i el regidor de Turisme de Morella, Jorge García, on han explicat els principals trets del Sexenni i els seus atractius per a la gent d’Alcañiz i els seus voltants.
Rhamsés Ripollés ha destacat “la importància d’aquest territori i la col•laboració entre els nostres pobles per a promoure la cultura i patrimoni comuns, així com potenciar l’intercanvi de visitants entre ambdues zones”. L’edil ha explicat que “la presentació d’avui és una mostra de la col•laboració constant amb els membres del Consorci dels Tres Reis per a unir esforços i donar a conéixer el nostre territori i les nostres tradicions”. Així, Rhamsés ha aprofitat l’acte per a “convidar totes i tots a visitar tant el 54 Sexenni de Morella com la ciutat i els seus secrets durant la resta de l’any”.
Danses i carrers únics per a la celebració
El Sexenni de Morella és característic per diverses raons que el converteixen en una festa extraordinària que se celebra cada sis anys. D’aquesta manera, el Sexenni compta amb diferents danses i quadres bíblics, els quals pertanyen a cadascun dels gremis, i que componen el retaule dels nou dies de Sexenni. D’aquesta manera, els Torneros, Arts i oficis, els Llauradors, els Teixidors, les Gitanetes, la Corronquina i la Jota de Morella són les danses participants en el Sexenni. A més, el Carro Triomfant, el Quadre d’Heroïnes Bíbliques, les Santetes i Miraverges són els elements que completen els retaules.
D’altra banda, els principals carrers de Morella, per on transcorren el retaule i la Processó General, es decoren amb ornaments elaborats amb diferents tècniques de plegar i treballar el paper de seda. Així, destaquen els tapissos de paper arrissat. Cal explicar que antigament els guarniments eren florals, compostos per plantes aromàtiques, pètals i enramades, però a poc a poc varen evolucionar en tapissos, composicions mestres de paper de seda arrissat.
Pla especial de Trànsit del 54 Sexenni de Morella
Morella ha previst una gran quantitat de visitants durant els 10 dies que dura el Sexenni. Així, la ciutat comptarà amb diversos aparcaments per a donar cabuda a tots els vehicles durant aquestes festes. Així, les persones vinents de Tortosa estarà disponible l’aparcament sud, recolzat per un servei d’autobús que realitza viatges constants fins a la ciutat i de tornada fins a l’aparcament per a facilitar l’accés a Morella i que tots i totes puguen gaudir del 54 Sexenni de Morella i de les seues danses, quadres bíblics i carrers decorats amb paper de seda.

FER UN COMENTARI