Categories: La CiutatMónEspanya

Descobreixen que l’argània controla la glucèmia i pot reduir l’obesitat

Un equip multidisciplinari liderat per la Universitat de Granada (UGR) ha descobert que l’argània (Sideroxylon spinosum) contribueix a regular la glucèmia i a disminuir l’obesitat i que la polpa d’aquest fruit es pot utilitzar per tractar patologies metabòliques amb base oxidativa i inflamatòria com la diabetis.

Investigadors de la UGR i del grup almerienc d’empreses biotecnològiques Beyond Seeds han descobert noves propietats saludables i efectes beneficiosos sobre el metabolisme glucídic i la disbiosi intestinal, associats al consum de la polpa d’argan, a causa del seu alt contingut en compostos bioactius, principalment antioxidants i antiinflamatoris.

La feina de què ha informat la UGR descriu per primera vegada nous compostos bioactius que no s’havien identificat fins ara i que, segons els assaigs experimentals, fan que la ingesta de la polpa d’aquest fruit provoqui pèrdua de pes corporal sense reduir la ingesta d’aliment.

L’argània també aporta una potent activitat hipoglucemiant, a més de la disminució de diferents marcadors d’inflamació i estrès oxidatiu.

L’estudi ha permès també comprovar l’efecte prebiòtic produït pel consum de la polpa d’argània, disminuint la presència de soques potencialment patògenes i augmentant la proliferació de soques beneficioses, cosa que el fa idoni per prevenir diferents malalties metabòliques i la disbiosi intestinal.

L’arbre de l’argània s’ha localitzat tradicionalment al sud-oest del Marroc, on els seus boscos van ser declarats reserva de la biosfera per la UNESCO el 1998.

En aquestes regions és apreciat per la seva utilitat com a font de farratge per a l’alimentació del bestiar, però fonamentalment és conegut internacionalment per l’oli que s’extreu de les llavors i que s’utilitza per a aplicacions nutricionals i cosmètiques.

L’extracció de l’oli de les llavors genera diferents subproductes com la polpa o pericarpi de la llavor, que constitueix fins al 40 % de tot el fruit i és en què s’han identificat multitud de compostos bioactius.

L’estudi ha aconseguit finançament del Ministeri de Ciència per a un nou treball de recerca que es durà a terme entre la Universitat de Granada, el Centre d’Investigacions Biològiques Margarita Salas (CSIC-CIB) i les empreses Agrointec i Cellbitec per continuar amb les línies de recerca obertes.

Marc Pascual

Missatges recents

Torna la pluja a Catalunya amb alerta groga en més d’una desena de comarques

El Servei Meteorològic de Catalunya ha anunciat que s'esperen pluges acompanyades de tempesta durant la tarda i la nit d'avui.…

8 hores fa

La Fira del bestiar d’Ordino arrenca amb l’objectiu fixat en els 5.000 visitants

La cinquena edició de la Fira del bestiar d'Ordino ha donat aquest dissabte el tret de sortida amb l'objectiu d'igualar…

8 hores fa

El Rec.0 d’Igualada aplega més de 100 marques i 100.000 visitants

El Rec.0 d'Igualada ha tancat portes aquest dissabte amb un càlcul d'assistents similar a la xifra de l’edició passada, del…

9 hores fa

Descobreixen un fugitiu brasiler a Cervera després d’amagar-se a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra han anunciat avui que després d'una intensa investigació, han aconseguit detenir un fugitiu de la justícia brasilera…

9 hores fa

Ferit greu un home després de ser apunyalat per un conegut en una baralla de bar

Després de l'incident amb armes blanques que ha provocat quatre detinguts a Palamós, un altre home està en estat greu…

9 hores fa

Dos lladres multireincidents atemoreixen la Bisbal d’Empordà i fereixen un empresari

La Policia Local de la Bisbal d’Empordà, amb el suport dels Mossos d’Esquadra, ha detingut dues persones per dos delictes…

10 hores fa

Esta web utiliza cookies.