Un dels protagonistes de ‘La infiltrada’ estava acusat de tortures a Via Laietana

Avatar photo
‘La infiltrada’ va guanyar el premi Goya a la Millor pel·lícula juntament amb ‘el 47’
cartell-la-infiltrada
Foto del cartell de La Infiltrada

‘La infiltrada’ va ser guardonada com la millor pel·lícula als premis Goya, juntament amb ‘el 47’, i la seva arribada a les plataformes digitals ha provocat una gran expectació. L’obra de María Luisa Gutiérrez tracta el desmantellament del ‘Comando Donostia’ gràcies a la infiltració d’una policia dins d’ETA. Tot i les crítiques positives que ha rebut, un dels protagonistes del film, Fernando Sainz Merino, va ser acusat de realitzar tortures a la comissaria de Via Laietana, a Barcelona.

L’actor Luis Tosar és qui representa a aquest cap policial, qui era conegut amb el nom de “l’inhumà”. Tal com va avançar El Mundo i va recollir el diari Naiz, Sainz Merino va ser reconegut per tres membres de l’Exèrcit Popular Català (EPOCA) com l’autor de les tortures que van rebre a dependències policials.

Tres membres de l’EPOCA van denunciar al cap policial per tortures

Xavier Barberá, Antoni Massagué i Ferran Jabardo van ser detinguts el 1980 per l’atemptat contra José María Bultó, uns fets que van reconèixer durant les tortures. Igualment, a la seva compareixença a l’Audiència espanyola no es van declarar culpables dels fets. Com a resposta, van denunciar les tortures que van patir i van identificar a “l’inhumà” com l’autor material d’aquestes.

A més, la denuncia contra el cap policial va arribar al Tribunal europeu, convertint-se en el primer procés nacional en arribar fins a Estrasburg. Els jutges van determinar que es va vulnerar el seu dret a rebre un judici just, però no van fer consideracions sobre les possibles tortures. Finalment, després de la repetició del judici l’any 1993 van quedar absolts, ja que no es va demostrar que van participar en l’atemptat.

“L’inhumà” va ser destinat al País Basc després de les suposades tortures a Via Laietana

Després del seu pas per Catalunya, tot i estar denunciat per tortures, “l’inhumà” va dirigir a la Policia Nacional al País Basc, on també es van notificar més de dos centenars de casos d’abusos policials. Igualment, Sainz Merino va assegurar a un pòdcast que el seu sobrenom era perquè sempre “despertava als companys a altes hores de la matinada i era molt actiu”.

La pel·lícula de ‘La infiltrada’ ha estat un dels èxits del cinema espanyol aquests últims mesos, tot i tractar un dels episodis negres de la història recent del país. No obstant, la polèmica estava assegurada i la presència del cap policial Sainz Merino ha provocat una gran reacció a les xarxes. Igualment, l’obra guanyadora del Goya a la millor pel·lícula de l’any ha provocat que les tortures a Via Laietana tornin a escena, recordant una època en què la tensió protagonitzava dia a dia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de l’Hospitalet distribueix la Guia dels centres educatius

Notícia següent
El Ministeri trasllada a la Taula del litoral de Sitges la voluntat de regenerar les platges i la costa del Garraf

El Ministeri aposta per regenerar les platges de Sitges i del Garraf

Notícies relacionades