Els embassaments de la demarcació de Tarragona tenen unes reserves d’aigua desiguals després de les pluges d’aquest març. En un extrem hi ha el pantà de Margalef (Priorat), que porta aproximadament una setmana sobreeixint-se, en una imatge molt poc freqüent a la comarca. Però en canvi, també al Priorat, els de Siurana i els Guiamets es troben tots dos al 22%. Al Baix Camp, Riudecanyes ha pujat progressivament les darreres setmanes fins al 49% gràcies en bona mesura també a la derivació des del riu Siurana. A les Terres de l’Ebre, el pantà d’Ulldecona se situa al 84%, si bé des de la dana de l’octubre que té un bon volum de reserves.
Les pluges registrades aquest març han millorat les reserves dels embassaments de la demarcació i alguns d’ells no presentaven volums de reserves similars des de fa anys. El més gran de la província és el de Siurana, amb una capacitat d’emmagatzematge de 12,2 hm3. Aquest dijous ha arribat al 22,2% (2,7 hm3) després d’una tendència positiva els últims dies que se seguirà mantenint per l’aportació dels barrancs. Els registres actuals no es veien des del juny del 2022, quan es va assolir el 22,6% de capacitat. Des d’allà, tendència descendent fins a quedar al 0,6% l’octubre de l’any passat. De fet, des del propi juny del 2022 no s’arribava al 20%.
El segueix el pantà dels Guiamets, amb una capacitat de 10,5hm3. La seva trajectòria és similar al de Siurana i també va quedar-se per sota del 2% a l’inici de la tardor. L’1 de març es trobava al 7,8% i en quatre setmanes ha triplicat les seves reserves, que ja han assolit el 22,6%. Uns registres que no es veien des de l’agost de 2022.
També al Priorat, l’embassament de Margalef presenta una imatge força insòlita aquests dies, amb l’aigua sobreeixint per damunt la presa que reté 2,3 hm3. Porta en aquesta situació des de la setmana passada, per alegria dels municipis que se n’abasteixen -Margalef, la Bisbal de Montsant, la Vilella Baixa i Cabacés- i que havien passat mesos molt difícils l’any passat, quan el pantà pràcticament es va assecar. A principis d’octubre es trobava al 2%, però la dana d’aleshores el va fer pujar fins al 90%. Des de llavors ha estat en molt bons registres i els ruixats del març l’han fet vessar i aportar volums d’aigua importants al riu Montsant, que baixa ufanós. La situació es repeteix una mica més riu avall, a l’alçada de la Vilella Baixa, on el petit pantà que hi ha també sobreïx.
Pel què fa a Riudecanyes, que forma part de les conques internes, aquest dijous a la tarda ha arribat al 49%. En aquest cas l’increment no es deu tan sols a les pluges a la zona del Baix Camp, sinó també a les del Priorat, ja que des del riu Siurana se n’està transvasant la majoria del cabal. A principis d’aquesta setmana se n’han arribat a derivar més de 700 litres per segon i aquest dijous el volum s’acostava als 200 l/s. Amb tot, l’embassament de Riudecanyes es troba a les portes del 50% de capacitat, una quantitat que no s’assoleix des del juliol del 2021.
Finalment, a les Terres de l’Ebre, l’embassament d’Ulldecona aquest dimecres havia arribat al 84,1%. En aquest cas les darreres pluges no han suposat un gran increment del volum, ja que porta uns mesos força ple. Fins l’octubre passat estava totalment buit, quan de cop es va omplir per la dana. Aquest pantà forma part de la conca del Xúquer i aquest dijous desembassava aigua de forma preventiva.
Una de les imatges de les darreres pluges al Camp de Tarragona és l’increment del cabal del riu Francolí. La Font Major de l’Espluga de Francolí, lloc del seu naixement, brolla amb intensitat i a Montblanc s’ha arribat als 2,5 m3/s, una xifra infreqüent. De fet, des del Glòria i fins a aquest març, només va passar dels 2 m3/s sis dies la tardor passada. La gran majoria de la resta de dies ha portat menys de 0,5 m3/s.
En ser un riu que no té cap gran embassament en el seu curs, va creixent alimentat pels afluents fins a la desembocadura, a Tarragona. Al seu pas per la ciutat la quantitat d’aigua que porta ha despertat admiració entre la ciutadania i en les darreres jornades ha arribat a dur 10 m3/s. Cal tenir en compte que des de finals de febrer fins el 9 de març anava sec en superfície -l’estampa més habitual els últims anys-, però també és cert que des de novembre fins a finals de febrer exhibia un cabal similar a l’actual.
Els Bombers de la Generalitat han atès aquesta tarda a prop de les 19:11 hores l'esfondrament de la coberta d'una…
Ahir al migdia, els Bombers de la Generalitat van atendre un accident entre dos turismes que van col·lisionar frontalment. Els…
L’Ajuntament de Tortosa i Aigües de Tortosa han instal·lat avui una turbina a la xarxa d’abastament d’aigua de la ciutat…
Covestro i l'Escola Tècnica Superior d´Enginyeria Química (ETSEQ) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han reconegut l'estudiant del màster…
Carlos Suárez, un reconegut alpinista i expert en paracaigudisme, va perdre la vida ahir a La Villa de Don Fadrique…
Diumenge vinent, 6 d'abril, l'esport a l'aire lliure omplirà la plaça d'Europa amb una nova edició de l'Enroda't. La passejada…
Esta web utiliza cookies.