Una caseta per gossos amb piscina, destapa un cas de corrupció urbanística a Cerdanya

El fill de l'alcalde de Fontanals i germà del president del Consell Comarcal, Xavier Chia, va construir un luxós xalet amb piscina fent-lo passar per un allotjament de gossos de caça.

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La corrupció no s’atura, ni en els indrets més remots. És així com, segons informa eldiario.es, el fill de l’alcalde de Fontanals de Cerdanya i germà del president del Consell Comarcal de Cerdanya, Xavier Chia, va construir fa sis anys un xalet amb piscina sense llicència i en un terreny inundable.

Davant les denúncies, fa un any i mig va reconèixer que era una obra il·legal i va prometre enderrocar-lo. El dia d’avui, segons denuncien veïns i entitats ecologistes, el xalet segueix en peu i la piscina al seu lloc.

[Per a més notícies de Barcelona pots seguir el canal de Facebook de La Ciutat de Barcelona]

“No s’ha enderrocat res ni tampoc s’ha cobert la piscina i, a sobre, les obres il·legals s’han inscrit al registre de la propietat”, denuncia Núria Martí, de SOS Pirineus. L’entitat està estudiant si acudeix als jutjats per restablir una vegada per sempre la legalitat urbanística.

Per Martí, el cas mostra “diverses coses que no funcionen” a la Cerdanya. “Això del xalet ho sabia tota la comarca, però ningú no fa res per no posar-se a males amb l’alcalde”. Martí també troba a faltar un paper més proactiu dels serveis d’Urbanisme de la Generalitat, que de vegades, denuncia, “han deixat fer”, si bé en altres sí que han intervingut.

CASETA PELS GOSSOS

La llicència que va demanar per a iniciar les obres, el 2017 consistia a netejar el terreny i revestir de pedra una “caseta ja existent”.

Dos anys més tard, el consistori va atorgar un altre permís per construir “un allotjament per a gossos de caça”, i el 2020 es va fer la tercera obra, una piscina, que l’any anterior s’havia començat a construir sense llicència.

La tramitació dels permisos per legalitzar les obres, que l’alcalde va delegar en el regidor Miquel Adam, per esquivar el conflicte d’interessos, va ser tumultuosa. El tinent d’alcalde encarregat dels permisos va acabar dimitint el juny del 2020 entre dures acusacions contra l’alcalde.

El 2021, la conselleria de Territori de la Generalitat, va advertir al que el “centre d’activitats cinegètiques” que Chia estava construint podia suposar una il·legalitat urbanística. El servei també va avisar a l’Ajuntament que si en vint dies no tramitava un procediment de protecció de la legalitat urbanística la conselleria podia prendre cartes a l’assumpte “davant infraccions greus o molt greus”.

L’Ajuntament va acceptar la proposta de Chia, que va admetre haver construït sense llicència i es va comprometre a cobrir la piscina, convertir-la en un “dipòsit d’aigua soterrat”, i enderrocar el xalet. Això va passar el juny del 2021 i els ecologistes denuncien que encara no s’ha mogut una pedra. El cas està sent investigat per l’Oficina Antifrau de Catalunya.

L’alcalde i pare del propietari del xalet, Ramon Chia, ha declarat que ‘els veïns que es queixen, tenen poca feina’.

Es dona la coincidència que un altre fill d’un altre alcalde cerdà, el de Bellver de Cerdanya, també va construir un altre xalet en terreny no edificable.