Una científica agafant mostres al riu Ter, al seu pas per Setcases, al Ripollès. ACN.
“No és un programa de recerca bàsica, sinó de cooperació transfronterera per resoldre problemes i buscar solucions conjuntament amb els agents del territori”, afirma en declaracions a l’ACN.
L’impacte que els plàstics tenen en entorns fluvials encara no s’ha quantificat ni demostrat i falta fer molta recerca encara, segons expliquen els investigadors del projecte. L’estudi analitzarà mostres d’aigua extretes al Ripollès en diferents períodes de l’any. Aquests dies s’ha treballat sobre el terreny i està previst que es repeteixi en diferents períodes com ara el desglaç, moment en què es podrà analitzar la influència del turisme de neu en el medi.
La covid-19 i la nova realitat
L’estudi havia de començar la primavera passada, però la irrupció de la pandèmia ho va endarrerir fins a la tardor. Inicialment van veure la covid-19 com una possible interferència, però ara consideren que serà una “oportunitat” per avaluar si aquesta situació “anòmala” vindrà acompanyada de nous comportaments que es mantindran.
Una sola metodologia i la recerca de solucions
L’estudi se centra en dos nivells. D’una banda, analitzen els plàstics de grans dimensions (ampolles, bosses) que estan a l’entorn del riu i, de l’altra, els microplàstics que hi ha a l’aigua. Aquests darrers es recullen amb una xarxa manta a dins del riu –en una hora filtra 100 m3- i també amb un tamisador per localitzar microplàstics. La idea és quantificar els plàstics que queden acumulats a la llera i aquells que seran transportats aigües avall, podent arribar fins i tot al mar.
Una altra fase de l’estudi inclou possibles solucions, com ara avançar en economia circular o canviar hàbits. I aquí és on la ciutadania també hi pot dir la seva. “No farem només estudis sobre el riu sinó també anàlisis i entrevistes sobre els hàbits de consum a la zona i buscarem alternatives”, explica Guasch. “És molt important treballar de forma coordinada amb la societat per minimitzar el seu impacte; creiem que és relativament fàcil de resoldre amb una actuació integrada de diferents agents del territori”, remarca la investigadora.
És per això que l’estudi inclou un apartat de participació ciutadana amb xerrades a escoles per fer arribar aquests coneixements i conscienciar la població. Unes activitats que es faran l’any vinent. El projecte té una durada d’uns 3 anys i també hi participa Andorra i França. El 65% del projecte està finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
Els passatgers atrapats des de primera hora de la tarda a causa d’una avaria d’electrificació a la línia R15 podrien…
Les imprudències a la carretera poden tenir conseqüències tràgiques. Aquest dissabte al migdia, un conductor ha posat en risc la…
Nou Barris ha parlat alt i clar. El passat 5 d’abril, les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) del Districte van…
Ja s’ha confirmat la identitat de la dona assassinada en el feminicidi que ha commocionat Tarragona i el conjunt del…
Després d’una jornada marcada per la vaga convocada pels sindicats UGT i CCOO, PortAventura World ha emès un comunicat aquest…
Aquest dissabte 19 d’abril, els Comuns han mostrat el seu suport a la vaga de les treballadores i treballadors de…
Esta web utiliza cookies.