Es constitueix la Taula de Salut Mental del Pla d’Urgell

La comarca del Pla d’Urgell té des d’aquest divendres una Taula de Salut Mental pròpia, la 26a que hi ha a Catalunya. Ha estat impulsada pel Consell Comarcal i l’Associació de Salut Mental el Pla d’Urgell amb l’objectiu de lluitar contra l’estigma que hi ha al voltant d’aquestes malalties i de la gent que les pateix i, també, per identificar quines mancances i problemàtiques té actualment la comarca en aquesta matèria a nivell comunitari.
L’acte de constitució i signatura del document d’adhesió a la taula s’ha fet a la Casa Canal de Mollerussa i ha aplegat, a més dels impulsors, representants de diferents departaments del Govern, de l’ABS Pla d’Urgell, ajuntaments de la comarca i d’entitats del tercer sector.
El president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés, ha afirmat que la creació de la taula “és un punt de partida” per poder abordar la problemàtica de la salut mental i aportar solucions. Això, després que la pandèmia encara hagi fet més vulnerables aquest col·lectiu, ha afirmat Panadés, que ha assegurat que la taula recollirà “els compromisos per part de les diferents institucions i entitats per arribar a acords, trobades i posar en comú on estem i cap a on volem anar”.

Entre les prioritats de la taula hi ha la d’ajudar a combatre l’estigma que encara a dia d’avui pateixen les persones amb malalties mentals. Això, malgrat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que 1 de cada 4 persones tindran un trastorn mental al llarg de la seva vida.

Dues de les primeres tasques que farà la nova Taula de Salut Mental del Pla d’Urgell seran realitzar una estudi per detectar en quina situació es troba la salut mental a la comarca i treballar el protocol d’actuació en l’ingrés no voluntari. El president de l’entitat Salut Mental el Pla d’Urgell, Josep Àngel Lavin, també ha indicat que volen posar el focus en els problemes de salut mental que afecten a infants i joves, ja que la pandèmia n’ha “disparat les xifres”.

La finalitat ha de ser recollir informació i elevar-la als diferents departaments del Govern perquè facin polítiques i actuïn al respecte. “Ja s’han dissenyat protocols d’actuació en aquest àmbit però es van fer fa més de 10 anys i han quedat obsolets. Els departaments s’han de posar les piles i donar a la salut mental la importància que té”, ha exposat.

Pel que fa els serveis, Lavin ha indicat que tot i que a nivell de Salut “ho tenim molt bé, una de les mancances que hi ha a la comarca és la falta de psicòlegs i psiquiatres. “No fem la ràtio, és un tema a defensar”, ha dit. També ha afegit que des de fa sis mesos la comarca ha aconseguit un servei de rehabilitació comunitària provisional i que s’està treballant perquè aquest servei es quedi per oferir “un servei digne i poder atendre més persones”.

ACN

Missatges recents

Mataró presenta el cartell de les Santes 2024

El cartell de Les Santes s’ha dissenyat a partir del mural que l’artista Mohamed L’Ghacham…

15 minuts fa

Viladecans vol doblar el nombre d’arbres a la ciutat en sis anys fins arribar als 30.000

L’Ajuntament de Viladecans s’ha marcat com a objectiu tenir 30.000 arbres al seu nucli urbà…

24 minuts fa

La F1 BCN Fan Festival portarà una exhibició de monoplaces al Passeig de Gràcia

Queda poc més d'un mes perquè es celebri a Montmeló el Gran Prem de Fórmula…

29 minuts fa

Tàrrega clou amb èxit sis dies de Festa Major multitudinària

Tàrrega tanca avui dimarts els sis dies de celebració de la Festa Major 2024, en…

45 minuts fa

Sabadell organitza una vintena d’activitats per reivindicar la diversitat sexual i de gènere

Sabadell estrena nova imatge per reivindicar la diversitat sexual i de  gènere. Amb el lema…

57 minuts fa

Destrossen unes escales del Park Güell durant el muntatge d’una desfilada de Louis Vuitton

El Consell Veïnal del Turó de la Rovira ha denunciat la destrossa d'un tros d'escales…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.