El Conselh Generau d’Aran aposta per desplegar una xarxa de cobertura LoRa

Aquesta tecnologia ja es va aplicar aquest estiu en una prova pilot de monitoratge en ramaderia extensiva

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Uns tècnics preparant antenes LoRa per instal·lar a la Val d'Aran. CEDIDA

El Conselh Generau d’Aran ha iniciat un projecte d’innovació que té com a principal objectiu crear una infraestructura d’antenes per desplegar una xarxa de cobertura LoRa que ajudi la Val a convertir-se en una destinació intel·ligent i més competitiva digitalment, generant un marc d’oportunitats des de l’àmbit tecnològic.

Aquesta tecnologia ha de permetre fer front a un dels principals punts febles del territori, que és la falta de cobertura mòbil. Aquesta tecnologia ja es va començar a aplicar aquest estiu en una prova pilot per per monitorar ramaderia extensiva i controlar riscos naturals. El pròxim pas que preveu el Conselh Generau d’Aran és aplicar-la per digitalitzar el control d’accessos a l’entorn natural.

Un dels punts febles de l’Aran és la insuficient cobertura mòbil per poder dur a terme els processos de connexió i digitalització necessaris. És per aquest motiu que el govern del Conselh Generau adquirirà algunes antenes de cobertura LoRa. És un tipus de cobertura ràdio (800 MHz) que s’aconsegueix a partir d’instal·lació estratègica d’antenes de baix cost i que permet connectar de manera senzilla i eficient sensors repartits per tot el territori sense la necessitat de comptar amb cobertura mòbil. Aquests sensors poden ser consultats a través de qualsevol mena de dispositiu (mòbil, tauleta o ordinador), rebent informació del que passa en un punt remot o connectant processos sense necessitat de cobertura.

La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha assenyalat que aquesta tecnologia pot resultar útil a l’Aran per a funcions com ara el control d’accés a punts d’alt interès turístic, el monitoratge de la ramaderia extensiva per al control del bestiar i la prevenció d’atacs d’os, el seguiment de riscos naturals (allaus, inundacions, incendis o estacions meteorològiques) o en l’àmbit de la protecció civil, creant punts de cobertura de socors o sensors de seguiment de persones en punts sense cobertura mòbil.