El Conselh Generau d’Aran aposta per desplegar una xarxa de cobertura LoRa

Aquesta tecnologia ja es va aplicar aquest estiu en una prova pilot de monitoratge en ramaderia extensiva

Uns tècnics preparant antenes LoRa per instal·lar a la Val d'Aran. CEDIDA

El Conselh Generau d’Aran ha iniciat un projecte d’innovació que té com a principal objectiu crear una infraestructura d’antenes per desplegar una xarxa de cobertura LoRa que ajudi la Val a convertir-se en una destinació intel·ligent i més competitiva digitalment, generant un marc d’oportunitats des de l’àmbit tecnològic.

Aquesta tecnologia ha de permetre fer front a un dels principals punts febles del territori, que és la falta de cobertura mòbil. Aquesta tecnologia ja es va començar a aplicar aquest estiu en una prova pilot per per monitorar ramaderia extensiva i controlar riscos naturals. El pròxim pas que preveu el Conselh Generau d’Aran és aplicar-la per digitalitzar el control d’accessos a l’entorn natural.

Un dels punts febles de l’Aran és la insuficient cobertura mòbil per poder dur a terme els processos de connexió i digitalització necessaris. És per aquest motiu que el govern del Conselh Generau adquirirà algunes antenes de cobertura LoRa. És un tipus de cobertura ràdio (800 MHz) que s’aconsegueix a partir d’instal·lació estratègica d’antenes de baix cost i que permet connectar de manera senzilla i eficient sensors repartits per tot el territori sense la necessitat de comptar amb cobertura mòbil. Aquests sensors poden ser consultats a través de qualsevol mena de dispositiu (mòbil, tauleta o ordinador), rebent informació del que passa en un punt remot o connectant processos sense necessitat de cobertura.

La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha assenyalat que aquesta tecnologia pot resultar útil a l’Aran per a funcions com ara el control d’accés a punts d’alt interès turístic, el monitoratge de la ramaderia extensiva per al control del bestiar i la prevenció d’atacs d’os, el seguiment de riscos naturals (allaus, inundacions, incendis o estacions meteorològiques) o en l’àmbit de la protecció civil, creant punts de cobertura de socors o sensors de seguiment de persones en punts sense cobertura mòbil.